Megalakult a Magyar Napelem Iparági Egyesület

Az egyesület az Europian Photovoltaic Industy Association (EPIA, www.epia.org) magyar tagszervezete.

A MANAP célja, hogy a jelenleg formálódó új gazdaságpolitikai rendszerben a fotovillamos áramtermelés és a hozzá kapcsolódó kiegészítő tevékenységek olyan szerepet kapjanak, hogy azok a jelenlegi kedvezőtlen állami megítélés helyett elfoglalhassák méltó helyüket a hazai megújuló energiamixben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján közzétett vitairatban a Zöld Gazdaság és a megújuló energiák hasznosítása kiemelt prioritásként szerepel. Ugyanakkor a napelemes rendszerek és az általuk termelt villamos energia gyakorlatilag csak a fűtési célú költségek kiváltásával kapcsolatban és jellemzően a napkollektorral együtt kerülnek említésre, így a valós lehetőségek és előnyök túlnyomó részét figyelmen kívül hagyja az anyag.

Véleményünk szerint az iparág egyrészt többet érdemel, másrészt félő, hogy amennyiben nem kap hangsúlyosabb szerepet a végleges verzióban a PV iparág, úgy hosszú távon is mostoha sorsra számíthat az egyébként legtisztább és kifogyhatatlan energiaforrás hazai hasznosítása.

Szintén fontos szempont, hogy a Széchenyi Terv II. lesz az alapja az új, várhatóan 2011 januárjától érvénybe lépő hazai és uniós pályázati rendszernek, azaz, ha a Széchenyi Terv II.-ből kimarad a fotovillamos hasznosítás, akkor várhatóan a pályázati rendszer sem ezen prioritás alapján lesz kialakítva.

Kommunikációs partnere kívánunk lenni az ágazati gazdaságpolitikai intézményeknek (Nemzetgazdasági Minisztérium, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Magyar Energiahivatal, Energiaközpont Kht., Nemzeti Fejlesztési Ügynökség), annak érdekében, hogy az iparágban érdekelt társaságok véleménye, tudása, tapasztalata is helyet kapjon a gazdaságpolitikában.

A hozzászólások le vannak tiltva.