Megszűnik az egyik magyarországi napelem gyár

A dorogi napelem gyár Japánban működik tovább

A Panasonic dorogi napelem gyára szeptemberben leáll, és a most ott dolgozó 500 fő elveszti munkáját.

A gyárat a SANYO kezdte építeni még 1999-ben, ahol 2000-ben az újratölthető tartós elemeket kezdték gyártani. 2005-ben elkészült egy új üzemegység, melyet 4,5 milliárd forintból építettek fel, és itt már napelemek és kereskedelmi légkondicionáló berendezések készültek.

A SANYO-t 2009-ben felvásárolta a Panasonic, így a dorogi üzem is az ő tulajdonukba került. A gyár működése során a Panasonic napelem termelésének kb. a negyedét adta.

A leépítés már korábban elindult, hiszen 2006-ban az elemeket gyártó részleget áttelepítették Kínába. Most a gyár felszámolásakor a berendezéseket a Panasonic malajziai és japán gyárába telepítik át.

A megszüntetés és áttelepítés oka a napelemek növekvő kínai dominanciája és a Japánban várható növekvő napelem igény lehet. Mivel Magyarország is a friss hírek szerint céldátum nélkül eltolta a több éve ígért METÁR (Megújuló Energia Támogatási Rendszer) bevezetését, így érthető, hogy magyar igény híján a Japánban erőteljesen növekvő napelem igény motiválta ezt a lépést.

A hozzászólások le vannak tiltva.