Mennyi a napelemek élettartama?

A napelemek valós élettartama egy tanulmányban

Mennyi a napelem élettartamaVan egy elméleti szám, amit a napelemek gyártói vállalnak a paneljeikre. Ez a napelem teljesítménygarancia, és jelenleg 25-30 évet jelent. Ez viszont olyan hosszú időnek tűnik, hogy a megrendelők rendszeresen megkérdezik, hogy akkor most tényleg mondjam meg, mennyi a napelem rendszerek valós élettartama.

Most már szerencsére van erre valós statisztikai adat is. Az első nagy napelem telepítő hullám ugyanis Németországban a 90-es években volt. Ezek közül a rendszerek közül a Chemnitz-i Egyetem tanulmánya 102 ilyen korai napelem rendszer vizsgálatára terjedt ki.

Az első és legérdekesebb eredmény azt mutatta, hogy ezek a több, mint 20 éves napelemek többsége még teljesítette a 90-95%-át a névleges teljesítményüknek. Vagyis, lényegesen kevesebbet romlott a teljesítményük, mint amit a gyártó cégek jövendöltek. Ez alapján kijelenthető, hogy magának a napelemnek az élettartama lényegesen hosszabb, mint sokan hitték, és a becsült életük végén is komoly energiatermelésre képesek.

Ilyen paraméterek alapján pedig ki selejtezné le őket 20-30 év után?

Ne felejtsük el azt sem, hogy azok a napelemek még a kezdeti kiforratlan technológiával készültek, így a mai napelem panelek élettartama és tartóssága ennél jelentősen jobb is lehet.

A vizsgálatok alapján a rendszer először elöregedő pontja az inverter. Szerencsére ezek a berendezések is jelentősen túlteljesítik az eredetileg becsült működési paramétereiket. Volt olyan gyártó (SMA), akiknél az inverterek fele még a több, mint 20 éves működés után is tökéletesen tette a dolgát. Ez azonban nem általános, mert a statisztikai adatok alapján az inverterek várható életkora 15 év körül volt.

A rendszer többi része, a tartószerkezet minősége a telepítő cégtől függ. Ha minőségi anyagokat, azaz alumíniumot és rozsdamentes acélt használ, akkor a tartószerkezet élettartamával semmilyen gond sem lesz.

A tanulság tehát a következő: Nem csak környezetbarát és gazdaságos a napelemek használata, de a hasznát valóban több generáció élvezheti. Ez alapján nem csoda, hogy több ország a hosszú távú energiastratégia egyik alapvető elemeként tekint a napelemekre. Ezért alkalmaznak támogatási, fix átvételi és napelemes banki finanszírozási megoldásokat, kölcsönöket.

A hozzászólások le vannak tiltva.