Miért olcsók a kínai napelemek?

Nem az alacsony munkabérek miatt olcsók a kínai napelemek

Akciós napelem

Ismét bebizonyosodott, hogy tévedésen alapul az uniós kínai napelem védővám.

Egy amerikai és kínai napelemes iparágat feldolgozó tanulmány kimutatta, hogy a kínai napelem dominancia nem kizárólag az alacsony munkabéreknek és az állami támogatásoknak köszönhető, hanem nagyobb mértékben a nagybani gyártásnak és ennek a haszna érződik az egész ellátási láncban.

A kutatók szerint viszont globális egyensúly érhető el a kristályos napelem cella fejlesztésekkel, ami később kiegyenlíti az árakat és minden régió számára elérhetővé teszi a gyártást.

A kutatók az alapoktól felépítettek egy közgazdasági modellt, mely az előállítási költségek nyomon követését tette lehetővé az USA, Európa és Kína gyártási árainak vizsgálatára.

A modellből egyértelműen kiderült, hogy Kína tradicionálisan előnyt mutat a munkabérek kapcsán, de ehhez nagy mértékben hozzájárul még a tőkéhez való könnyebb hozzájutás, a kevésbé korlátozó és szabályzó üzleti környezet is. Nagy mértékben annak köszönhető a kínai olcsóbb gyártás, hogy a helyben levő kisebb beszállítók is nagy tételben tudnak gyártani így olcsóbban hozzáférnek az alapanyagokhoz és a gépekhez.

Al Goodrich, a tanulmány vezetője és felelős szerzője szerint ez a jelenség viszont nem Kína specifikus, így más országban is megvalósítható ez a gyártási modell, ha a nagybani gyártás lehetősége fennáll.

A napelemek területén ez a folyamat tipikusan a tyúk és tojás esete. Az egyre növekvő igény kialakította a nagybani gyártás szükségszerűségét, a nagybani gyártás viszont kellett ahhoz, hogy támogatás nélkül is gazdaságos energiaforrás legyen a napelem. Ahogy több országban is felível a napelemek karrierje, ez egyre erősebben érzékelhető is mindenki számára..

A további fejlesztések csökkenteni fogják a befektetési igényt, így kisebb lesz a kockázat a gyártók számára.

Tonio Buonassisi professzor, a társszerző szerint a napelemek “szent grálja” a nagy hatékonyságú, olcsó alapanyag igényű, rugalmasan gyártható és megbízható modul. A jelenleg beszerezhető panelek ebből néhányat tudnak teljesíteni, de még egyik sem tudja teljesíteni az összes elvárást.

A hozzászólások le vannak tiltva.