Miért tiltották le a napelem parkot?

Betiltották a napelem parkot!

Nem kell napelemEgy amerikai város elutasította a napelemeket, mert féltek, hogy elszívják a nap összes energiáját!

Az USA-ban, Észak-Karolinában van egy város, Woodland ahol egy Strata Solar Company nevű cég szeretett volna napelem parkot építeni a helyi (258-as számú) autópálya mellé. A hely ideális választás volt, mert van a közelben az elektromos hálózatnak egy alállomása, ahol könnyű felcsatlakozni a nemzeti hálózatra.

Amerikában ilyenkor egy forumot szerveznek ahol meghallgatják a helyi lakosokat, hogy hogyan fogadják az ötletet. A városi tanács gyűlésén egy helyi lakos, Bobby Mann kifejtette, hogy szerinte a napelem elszívja a nap összes energiáját és emiatt nem működnének tovább a helyi vállalkozások.

Egy nyugdíjas természettudomány tanár, Jane Mann hozzáfűzte, hogy aggódik a helyi növények miatt, hogy nem kapnak megfelelő mennyiségű napfényt, a napelemek megakadályoznák a fotoszintézist, így a növények megállnának a növekedésben. Hozzátette, hogy ő már látott napelem panelek mellett megbarnult vagy elpusztult növényeket, mert nekik már nem jutott elég napfény. Felvetette a környéken már jelenleg is előfordult sok rákos halálesetet, és azt, hogy senki nem bizonyította be a napelemekről, hogy nem okoznak rákot.

A Strata szóvivője válaszában kiemelte, hogy a napelem parknak nincs negatív hatása és a kijelölt terület tökéletes hasznosítása lenne. A panelekre pedig hozzátette, hogy nem vonzanak magukhoz plusz napfényt.

A lakossági fórum eredményeképpen a város döntéshozói nem csak 3-1 arányban elutasították a napelem park telepítését, de a későbbiekben esetlegesen terve vett panelem parkokat is letiltották.

Ez persze számunkra nem kell, hogy meglepetés legyen, hiszen a napelem a magyar politikusok számára is értelmezhetetlen. Ne felejtsük, hogy a magyarországi 2015-ös termékdíj kiterjesztést is azzal indokolták, hogy a napelem veszélyes hulladék. Ezt a szakma és minden hozzáértő cáfolta tényekkel és bizonyítékokkal, de a napelem adó ettől még megmaradt.

A hír egyértelműen jelzi, hogy ma már minden energiatermelés iránt bizalmatlanok az emberek és a cégek szóvivőit és vezetőit sem fogadják el hiteles információforrásként. Ha viszont az emberek ennyire téves és félrevezető információkkal rendelkeznek a zöld energiatermelésről, akkor hogyan várhatjuk a mostani párizsi klímacsúcs előírásainak betartását?

Forrás: Independent

A hozzászólások le vannak tiltva.