Napelem, aminek nem kell napenergia?

Bármilyen furcsán hangzik, igaz! Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) tudósai pontosan ezt fejlesztették ki.

Ez a különleges anyag hőből tud fényt előállítani. Ez ráadásul pont olyan hullámhosszú, ami a napelemek számára ideális. Ha a kettőt összeépítjük azonnal megkapjuk az elektromos áramot. A szerkezet apró, mint egy gombelem, de pont ez a nagyszerűsége, hiszen így bárhol felhasználható. Amennyiben nagyobb energiára (teljesítményre) van szükség, több ilyen blokkot kell egymás mellé telepíteni.

Eddig is léteztek olyan megoldások, melyek a hőből elektromos áramot állítanak elő, de ez a módszer azért különleges, mert nincs benne mozgó alkatrész. Emiatt olyan helyeken is használható, ahol a karbantartás nehézsége vagy lehetetlen volta miatt más megoldások szóba sem jöhetnek. Pl. Űrkutatás, mélyűr szondák. Jó tudni, hogy egyébként is az általunk felhasznált energiát 92%-ban úgy állítjuk elő, hogy a hőt mechanikus energiává, majd nagyrészt elektromos energiává alakítjuk. Ez pedig jelenleg nagyon rossz hatékonysággal történik.
Eddig a karórák mechanikus változatai az ember mozgásából nyerték a felhúzáshoz szükséges energiát, az elektromos órák egy -akár pár évig is működőképes- gombelemből, mostantól kezdve a testhő lehet a következő energiaforrás.

A hozzászólások le vannak tiltva.