Napelem az Antarktiszon

Napelemes energiatermelés az Antarktiszon.

AntarktiszMár az Antarktiszon is gazdaságos a napelem rendszer telepítése?

Szinte mindenki fejében a napsütéssel és a meleggel kapcsolódik össze a napelem használata. Akkor meg mit keres egy napelem rendszer a föld egyik leghidegebb pontján, az Antarktiszon?

Termeli az energiát.

1990-ben az Antarktiszon felépült a Troll nevű Norvég kutatóállomás. Itt 8-40 kutató él és dolgozik. Eddig az állomás energiaellátását kizárólag dízel generátorokkal oldották meg, ami eddig a föld egyik utolsó tiszta pontját szennyezte.

2016-ban úgy döntöttek, hogy napelem rendszert telepítenek az állomásra. A környezet komoly kihívást állított a telepítők elé, mert ott előfordul 280 km/h sebességű szél is, az átlaghőmérséklet -25 fok, és nem ritka a -60 fokos hőmérséklet sem. Azt korábban is tudtuk, hogy Skandináviában szeretik a napenergiát, hiszen a Svéd kormány még adókedvezménnyel is támogatja a napelem telepítést.

A 7,3 kWp teljesítményű rendszer LG Neon 320W-os napelemekből áll és az energiát 2 db Fronius Symo 3.7-3-M inverter dolgozza fel. Az éves várható energiatermelés 7000 kWh.

A déli sarkon a nap folyamatosan fenn van az égen decembertől márciusig, és ebben az időszakban a kutatóállomás már nem függ a dízelgenerátoroktól.

A napelemek már korábban is bizonyítottak a szigetüzemű energiaellátásban, most viszont a világ egyik legzordabb helyén bizonyították működőképességüket.

A hozzászólások le vannak tiltva.