Napelem erőmű épül egy Angol reptéren

Anglia legnagyobb napelem erőműve megkapta az építési engedélyt

Napelem erőmű a RAF repülőtérenNagy Britannia megújuló energia szolgáltatója, a Good Energy megkapta az ideiglenes építési engedélyt a 49,9MW méretű napelem erőmű építéséhez, mely elkészülte után a legnagyobb lesz az országban a nemrégen bejelentett 40 és 41MW erőművek után.

A felhasználandó terület egy 91,1 hektárnyi, 20 éve használaton kívüli, korábban a királyi légierő (RAF) által használt repülőtér. Helyszíne a kelet angliai Norfolkban található Fakenhamhez közeli West Raynham.

Bár az ideiglenes építési engedélyt az erőmű december 22-én megkapta, a teljes kivitelezési tervek még az Észak Norfolki Kerületi Hivatal bizottságának jóváhagyására várnak. A bizottság egy helyszíni szemlét tervez január 16-án.

A javaslatban szereplő napelem erőmű a Raynham birtokon található valamikori kifutópálya, mely egy sík, nem mezőgazdasági terület. A helyszín jól belátható területen található, és a Good Energy terveiben élőhelyek kialakítása is szerepel, vadvirágok ültetésével és vadon élő védett állatok, például a mezei pacsirta és a bíbic odavonzásával. Új sövényeket ültetnek, és bőséges helyet hagynak a panelek között, hogy a juhok legelhessenek.

Nyilvános konzultációra került sor júliusban és a Good Energy azóta is folyamatosan kommunikál a közösséggel a napenergia park fejlődéséről.

Megállapodás született arról is, hogy a finanszírozási csomag többek között egy új játszóteret, egy RAF emlékművet, egy erdei tanulási programot, valamint egy éves 25.000 font támogatást biztosít a helyi közösségnek. Az építési engedély szerződésének részeként a Good Energy a reptér irányítótornyának felújítására is ad támogatást.

A 49,9MW-os napelem erőmű 48.000MWh energiát termel évente, ami elegendő 11 287 otthon számára.

A Good Energy vezérigazgatója, Juliet Davenport nyilatkozata szerint: “Ez az erőmű nem csak segít Norfolknak, hogy elérje a megújuló energiával kapcsolatos céljait, de a helyi emberek a közösségi támogatásokon és a környezetükön keresztül azt is látni fogják, hogy milyen előnyökkel jár az erőmű testre szabott ökológiai terve a egy olyan helyen, amely már használaton kívül van közel 20 éve. Ez abban is segít, hogy a Good Energy a kötelezettségeit nagyobb energiabiztonsággal és stabilitással tudja nyújtani az Egyesült Királyságban.”

Ha a terveket jóváhagyják, a kivitelezés 2014-ben indulhat, a napelem erőmű pedig nyáron elkezdheti a működését.

Angliában nem egyedülálló a veszteség területek napelem erőművel történő hasznosítása, erre példa a Bentley napelem erőműve.

Talán ez az oka annak is, hogy az Ikea először Angliában kezdte árusítani szereld magad napelem erőműveit. Ezeket ugyan nem a vevők szerelték fel, hanem a cég alkalmazottai, de a napelem rendszerek ilyen típusú értékesítése komoly forradalmat indíthat el. Hiszen az Ikea a világ sok országában ott van, a nap pedig mindenhol süt.

A hozzászólások le vannak tiltva.