Napelemes autó Kecskemétről

Kecskeméti Napelemes autó sikere az ausztrál versenyen

A kecskeméti napelem meghajtású autó bemutatkozása nagyszerűen sikerült.

Ausztráliában minden évben megrendezik a napelemes autók világversenyét, melyen most először indult Magyar versenyző. A Kecskeméti Főiskola csapata megépített egy katamarán stílusú napelemes autót, mely túlszárnyalta az előzetes elvárásokat.

Megalux, a kecskeméti napelemes autóMivel ez volt a bemutatkozása a Megalux elnevezésű autónak ezért az volt az elvárás, hogy sikerüljön teljesíteni a 3022km-es versenyt az ausztrál nyár forró sivatagi útjain.

A verseny lényege, hogy ezt a távolságot a versenyzők csak a nap energiáját használva kell, hogy teljesítsék. A verseny egyre népszerűbb, jelenleg ez az első számú verseny ebben a kategóriában. Idén már 25 országból indult 46 résztvevő.

Mint korábbi hírünkben is olvasható volt, a hollandok már régóta és hatalmas sikereket felmutatva szerepelnek ezen a megmérettetésen. Az előzetes várakozásoknak megfelelően most is ők nyerték meg a versenyt a Nuna 8 elnevezésű járművükkel, de a második hely is egy holland csapaté lett, akik a Red One napelemes autóval indultak.

A Magyar napelemes autó a 5 nap és 4 éjszaka alatt tette meg a távot és 7. lett a versenyen, ami hatalmas siker a Kecskeméti Főiskolának. Az ő autójuk az alacsony súly miatt szénszál kompozit anyagból készült, így a súlya csak 160 kg, a végsebessége pedig 130 km/óra.

Ezek az autók még kicsit furcsán néznek ki, jelenleg csak egy személyesek, de ezek alapozzák meg a technikát a későbbi teljes értékű napelemes autók számára.

Gratulálunk nekik ehhez a nagyszerű eredményhez, csak így tovább!

A hozzászólások le vannak tiltva.