Negatív áram ár

Lehet negatív az áram ára?

Megújuló energiaNémetország bemutatta, hogy ez is lehetséges. Az ok? Május 8-án a tiszta, szeles időben erősen sütött a nap. Németországban sok megújuló energia erőmű működik és a szél miatt a szélerőművek is, a napsütés miatt a naperőművek is csúcsteljesítményt nyújtottak. Így az ország teljes energiaigényének, 63 GW-nak a 87%-át, azaz 55 GW-ot termeltek megújuló energia (nap, szél, víz és biomassza) segítségével.

Mivel Németországban az energiaárak nem csak követik a kereslet-kínálat viszonyát, de a jelentős túlkínálat miatt akár negatív tartományba is tudnak menni, így most ez is bekövetkezett. Bebizonyosodott, hogy Németországban nem csak a napelemek telepítése éri meg, mert most már a többi fogyasztó is nyer velük.

A 2015-ös energiatermelésben a megújuló energia átlagos aránya 33% volt. Az Agora Energiewende, a német tisztaenergia-központ hozta nyilvánosságra ezt az adatot, hozzátéve, hogy még csak most fognak telepíteni további szélerőműveket.

Becslések szerint 2050-re a megújuló energia aránya eléri a 100%-ot. Ez talán meglepő, pedig Dánia már mostanában többször termelt a szélerőműveivel több energiát, mint amekkora az ország energiaigénye volt. Ezt a felesleget Németországba, Norvégiába és Svédországba exportálták.

Azoknak, akik korábban csak kiegészítő energiatermelésként tekintettek a megújuló energiaforrásokra, most megmutatkozott a valós potenciál. Természetesen a keresletnél nagyobb kínálat nekik sem érdekük, emiatt a könnyen leállítható gázerőműveket leállították, de a szén és atomerőművek nem állíthatók le ilyen egyszerűen.

A nagy nyertesek a nagybani ipari felhasználók voltak, akik ezt a plusz energiát negatív áron kapták meg, tehát az energiatermelők fizettek azért, hogy az ipari fogyasztók elhasználják az áramukat.

A rendszer most még a rugalmatlan a kilengések kezelésére, de már erre is léteznek megoldások. Az egyre nagyobb méretű megújuló energia tároló akkumulátor mellett a “smart grid” is ezt a célt szolgálja.

A hozzászólások le vannak tiltva.