Nem éri meg tisztítani a napelem paneleket

Felesleges takarítani a napelem rendszert

Napelem öntisztulásNéha az ügyfelek nem hiszik el, hogy valóban törődésmentes a napelem rendszer. Számukra most itt a bizonyíték.

Nyilvánosságra hozták a San Diegoban található Kaliforniai Egyetem kutatóinak eredményeit. A vizsgálat 186 háztartási és kereskedelmi napelemes rendszerre terjedt ki, így eddig ez a legátfogóbb ilyen típusú vizsgálat.

Olyan panelek teljesítménycsökkenését vizsgálták, melyek a száraz és poros kaliforniai éghajlat mellett 145 napon keresztül nem kaptak se esőt, se takarítást. Ennek eredményeképpen 7,4%-os teljesítménycsökkenést tapasztaltak, vagyis naponta 0,05%-al csökkent a névleges teljesítmény. Ez az érték egy családi méretű rendszer esetében olyan alacsony, hogy a takarítás eredményessége nem éri meg azt az időt és munkát, amit erre ráfordítanánk. Szerencsére Magyarországon nem túl gyakoriak az ilyen hosszú esőmentes időszakok.

Ez azért fontos információ, mert korábban már bebizonyosodott a hosszú élettartam, amit most jól kiegészít ez az öntisztulás.

Ezzel együtt a tudósok azt találták, hogy az 5 fok alatti dőlésszöggel felszerelt panelek nagyobb arányban veszítenek teljesítményükből. Ennek oka az, hogy ilyenkor kevésbé működik az öntisztulás. Mivel Magyarországon az átlagos szerelt dőlésszög 35-45 fok, így ez itt kevésbé érdekes.

Vannak azonban olyan tényezők, melyek viszont növelik ezt a teljesítményromlást. Ilyen például a rendszeres madárürülékkel szennyeződés, a nagy forgalmú utak, ipari vagy mezőgazdasági területek melletti telepítés.

A hozzászólások le vannak tiltva.