Nincs több támogatás napelem erőmű telepítésre

Máshova kerülnek a napelem erőművek pénzei.

Pályázati pénzTíz hónappal az NFÜ megújuló energia pályázatának lezárása után módosítottak a pályázati feltételeken. Napelem farmokra nem adnak pályázati támogatást, így ebben a ciklusban már nem épülhetnek értékesítési célú napelem erőművek! Az oka pedig sajnos mostanában jellemző Magyarországra: A pályázó cégek közül több NFÜ közeli cég volt, így erősen korrupciógyanús volt az egész pályázat.

Az igény viszont jelentős ezekre a pénzekre, hiszen a 12 milliárdos keretre 60 milliárdos igényt jelentettek be. Tehát Magyarország nagyon szeretne napelem parkokat, csak valahogyan mostanában ez nem jön össze.

A pénzt valamire viszont ki kell osztani, hiszen egyébként elveszne. A megoldást így az átcsoportosítás adja. A keretben még meglevő 9 milliárd forintot más megújuló energiás pályázatok kapják meg. 2 milliárdot olyan egyházi megújuló energiás pályázatok kapják meg, melyekre korábban túljelentkezés volt. 7 milliárdot költségvetési és önkormányzati pályázatok kapnak meg.

Ez a változás valakinek jó, valakinek rossz, de sajnos ezzel egy időben egy másik döntés is megszületett. Megszünteti a kormány azt a pénzügyi konstrukciót, melyből megújuló energia projektek önrészét tudták előretemteni a KEOP nyertesek. Ez eddig egy nagyon kedvező kamatozású (6%) és 15 éves futamidejű biztosított, hogy azok is tudjanak megújuló energiában fejleszteni, akik kisebb tartalékkal rendelkeznek. Ugyan “gazdaságpolitikai megfontolás” volt a megszüntetés oka, de ezzel a lépéssel gazdaságpolitikailag sok önkormányzat pályázati és fejlesztési lehetőségét húzták keresztbe.

A hozzászólások le vannak tiltva.