Nő a feszültség a napelemek körül

Jönnek az 1000 V-os napelem modulok

Nap villám napelemA Kyocera bejelentette, hogy tervezik az 1000V-os napelem panelek forgalmazását. Először Európában engedélyezték az eddigi 600V helyett az 1000V-os rendszerek használatát, de ezt most már az USA-ban is engedélyezik.

A váltás eredménye, hogy az anyagköltségek és a munkadíjak is csökkennek, a rendszer hatékonysága pedig . A költségek csökkenése a Kyocera mérnökei szerint a 20%-ot is elérheti!

Ezekben az 1000V-os rendszerben a csökkenésnek az összetevői a következők:

  • Több modul található stringenként (sorba kapcsoltan), így ugyanolyan panel darabszám mellett a stringek száma csökken, így a felhasznált anyagok száma és a munkadíj is csökken.
  • A használt kábelek vékonyabbak, így kevesebb réz kell hozzájuk, így olcsóbbak és könnyebb a szerelésük.
  • Az 1000V-os inverterek kisebbek és olcsóbban telepíthetők, mint a 600V-os inverterek.

A hosszabb távú előnye az 1000V-os napelemek használatának, hogy csökkenteni lehet segítségükkel az ellenállásból adódó veszteséget, amit “feszültségesés”-nek neveznek. Ez ugyan csak 0,75% a 600V-os rendszerekhez képest, de ez hatalmas nyereség a rendszer több, mint 20 éves élettartama alatt.

Steve Hill, a Kyocera Solar Inc elnöke szerint az 1000V-os napelemek használata nagyszerű példája annak, hogy a modern technológia időt, erőfeszítést és pénzt takarít meg a hatékonyság növelésével.

A panelek jelenleg tesztelés alatt állnak, a forgalmazásuk várhatóan 2014-ben kezdődik 60 és 80 cellás kialakításban.

A megújuló energia terén folyamatosak a fejlesztések, így ma már nem csak hatékonyabbak a napelemek, de nemsokára az általuk termelt energia tárolható lesz hosszabb távon.

A hozzászólások le vannak tiltva.