Pannonhalma egyre zöldebb

Az apátság az első nagy lépést három éve tette meg, akkor állították üzembe a biomassza erőművet, ezt pedig egy idén létesített napelem erőművel koronázták meg.

A létesítés mellett nem csak gazdasági okok szóltak, de kiemelten erkölcsi okok is. Pottyondi Ákos a főapátság gyógynövénykertjének vezetője szerint kötelesek vagyunk úgy gondolkodni, hogy megőrizzük a teremtett világ értékeit.

Üzembe helyeztek egy gázmotoros kapcsolt energiatermelő berendezést is, mely az áramigény 80%-át, és a hulladékhő hasznosításával a használati meleg víz 100%-át megtermeli, ezzel évente 26 millió Ft-ot takarítanak meg. A beruházás költsége 48 millió Ft volt, ennek felét uniós (KEOP) támogatásból szerezték, és így a megtérülés ideje 7 év lesz.

A biomassza erőmű alapanyagát részben (15-20%) az apátság területén termelődő anyagok, részben a Kisalföldi Erdőgazdaság fakitermeléskor keletkező vágási hulladékai adják. Az ebből keletkező hamut pedig a természeti körforgás fenntartása érdekében visszajuttatják a talajba.

Ennek, a magyarországon páratlan fűtőrendszernek a beruházási költsége 366 millió Ft volt, melyet szintén 50%-ban uniós forrásból (KEOP) fedeztek. Csak ennek a berendezésnek köszönhetően az apátság gázfogyasztása a korábbi érték harmadára csökkent.

Az idén kivitelezett napelem rendszer, mely részben a biomassza erőmű, a Viator étterem és a Borbár tetején található, 400 m2 napelemet tartalmaz. Ennek a beruházásnak a költsége 71 millió Ft volt, és az elektromos idény 10%-át fedezi. Ez egyenlő 30 családi ház elektromos energia fogyasztásával.

Forrás: ingatlanmenedzser.hu

A hozzászólások le vannak tiltva.