Powerpack az energiastabilizátor

Powerpack stabilizálja Kalifornia energiaellátását.

Mira Loma2015 októberében Kaliforniában az Aliso Kanyonbeli földgáztározóból 726 tonna földgáz szabadult ki, ami miatt Kalifornia kormányzója, Jerry Brown rendkívüli állapotot hirdetett ki. Azóta ezt a környezeti katasztrófát tartják a legnagyobbnak az USA történetében, mely túlszárnyalta a 2010-es Deepwater Horizon olajkatasztrófáját is. 8000 kaliforniait kellett kiköltöztetni otthonából, és az állam energiaellátása is bizonytalanná vált.

Elindítottak egy gyorsított közbeszerzési eljárást, hogy közüzemi méretben tudják megoldani az energiaellátást és stabilizálást. Cél volt az is, hogy lehetőleg 2016 december 31-ig üzembe is lehessen helyezni.

A Tesla ajánlata nyert, mert csak ők vállalták a szigorú feltételeket.

Szeptemberben bejelentették, 2017 január 30-án már beüzemelték a Tesla és a dél-kaliforniai áramszolgáltató, a Southern California Edison (SCE) együttműködésében felépült 80 MWh energiatároló rendszert. A 400 darab Tesla Powerpack 2 energiatároló blokkból felépített rendszert a Mira Loma alállomáson helyezték el 97 km-re keletre Los Angelestől. Ezzel a Mira Loma állomás az egyik első közszolgáltatásban használt Powerpack 2 telepítés.

A most telepített Powerpack 2 energiatároló blokkok egyenkénti teljesítménye 210 kWh ami több, mint a duplája a korábbi Powerpack blokknak, amik még 100 kWh kapacitásúak voltak.

Ebben a rendszerben már az új, saját fejlesztésű inverter található, ami költséghatékonyabb és javította az energiasűrűséget és a hatékonyságot. A Tesla energetikai részlege eddig 300 MWh teljesítményű energiatároló kapacitást forgalmazott, amiből ez a Mira Loma állomás jelentős részt képvisel.

A most átadott 20MW / 80 MWh kapacitású állomás 2500 háztartás energiáját tudná szolgáltatni egy teljes napon át, de az áramszolgáltatónak nem ez a célja a rendszerrel. Az új rendszer célja, hogy völgyidőszakban (amikor alacsony az energiaigény) eltárolja a hálózat plusz energiáját és amikor csúcsidőszak van, akkor besegít az áramellátásba.

JB Straubel, a Tesla főmérnöke szerint ez a rendszer segíti a megújuló energia (nap, szél…) hullámzásának kiegyenlítését és a rendszerbe integrálását is. Ezzel kiegyenlíti az energiaigényt, növeli a megbízhatóságot és csökkenti az energiaszolgáltató földgáz erőművektől való függését. Így segíti a szolgáltató ellátási körébe tartozó 15 millió ember energiaellátását.

Több hírforrás is kiemelte, hogy ez a rendszer az USA új elnökének, Donald Trumpnak is tetszene, mert a lítium ion akkumulátorokat, az invertereket és minden apró részletet az USA-ban a Tesla új gyárában a Gigafactory-ban gyártottak.

A viszonyítások és a teljesítmény értelmezésében sokat segíthet, hogy a most átadott Mira Loma energiatároló rendszer Paks teljesítményének kb. 1%-át tudja leadni 4 órán keresztül. Így már látszik a rendszer valós teljesítménye. Az árat sajnos nem ismerjük, de az biztos, hogy a PowerPack árai zuhannak, ezért egyre gazdaságosabb lesz az ilyen rendszerek telepítése. Ma még sok helyen a gazdaságosabbnak tartott gázüzemű erőművekkel oldják meg a csúcsidőszak megnövekedett energiaigényét. Ez viszont egyre inkább a múlt. A tendencia egyértelmű, ugyanúgy mint korábban a napenergia és a szélenergia gazdaságossága esetén.

Több elemzés szerint már ma is gazdaságosabb a napelemmel termelt és Powerpack rendszerekben tárolt energia, mint bármilyen más (megújuló vagy fosszilis) módon előállított energia.

JB Straubel hozzátette: Ez a technika 5-10 évvel ezelőtt még nem is létezett.

Kíváncsian várjuk, mire lesz képes még ez az energiatárolás a jövőben.

A hozzászólások le vannak tiltva.