Sierra Leone napelem erőművei

Háború után jön a napelem Sierra Leone-ban.

Sierra LeoneHosszú ideje Sierra Leone a háborús hírek, a gyémántbányászat és a gyerekkatonák témaköreiben szerepelt a hírekben. Ehhez képest elképesztő az, hogy most a napelemek és a fenntartható jövő témakörében jelentek meg róluk híradások.

A Masdar PV, egy szilícium vékonyfilm gyártó cég szállítja a IRENA/ADFD által finanszírozott Sierra Leone-i 6MW-os napelem erőmű moduljait.

A Masdar PV nyilatkozata szerint a “Solar Park Freetown” elnevezésű projekt egyike annak a 6 projektnek, ami az IRENA/ADFD által finanszírozott 80 projekt első körébe tartozik. A napelem erőmű menedzselését az Advanced Science és Innovation Company (ASIC), az Abu Dhabi-ban található Royal Group konglomerátum tagja végzi.

Az erőmű Nyugat-Afrika legnagyobb napelem parkja lesz, és a számítások szerint 3000 átlagos Sierra Leone-i család energiaigényét állítja elő.

Sierra Leone célja egyébként, hogy 2015-re az energiaigényük 25%-át megújuló energiaforrásokból állítsák elő. Ez a szám rendkívül előre mutató, bár Kenya napenergia tervei még ennél is nagyobb ívűek.

A hosszú távú gondolkodás és az ország szegénysége pedig úgy néz ki Afrikában egyre inkább a napelem felé tereli az országokat. Hiszen Etiópia napelem erőművei is meglepték azokat, akik egy szegény országtól nem várják el a modern és gazdaságos energiatermelést.

A hozzászólások le vannak tiltva.