Szlovákiában valakinek elgurult a gyógyszere…

Különadó a napelem rendszerek segítségével termelt áramra?

Sok minden jutott eszembe, amikor először hallottam, hogy a napelem rendszerek segítségével termelt áramra különadót akar kivetni Szlovákia.

Ez az extra adó ráadásul nem egy egyszeri teher lenne, hanem egy állandó, az adórendszer szerves részét képező adó. Ennek az elektromos áram alap árába visszaforgatásával akarják csökkenteni az áram árát.

Füstölő napelem

Értelmezzük csak egy kicsit ezt a hírt. Akkor szoktak bevezetni egy konkrét területre egy különadót, ha ott monopolhelyzet, kivételesen jó profit vagy kiemelt környezeti kockázat van. No ebből a napelemek esetében egyik sem igaz. Akkor mi lehet az oka, amiért a napelemeket valaki büntetni akarja?

Ha a pénz útját nézzük, még érdekesebb a helyzet. Az így nyert extra pénzt az elektromos áram csökkentésére akarják felhasználni. Vagyis a napelemek segítségével termelt áram különadója segíti a többi termelési mód (szén, gáz, atom…) gazdaságosabbá tételét, sarkítva a helyzetet, a fennmaradását.

Na most komolyan: a napelem extra adója fogja finanszírozni a gáz és szénerőművek fennmaradását? Ezt ki találhatta ki?

Ne felejtsük el, hogy csak Európában évente 22300 halálesetet okoz a szénerőművek légszennyezése. Ezt 300 szénerőmű produkálja, ezt tervezik most újabb 70-el bővíteni. A Cseh Köztársaságban, Lengyelországban, Bulgáriában és Romániában már így is többen halnak meg a szénerőművek légszennyezése miatt, mint közlekedési balesetben. Ez a szám fog még jelentősen emelkedni.

Erre a rendszerre ugyan már van egy precedens, Csehországban egy alapjaiban elrontott támogatási rendszer után vezettek be egy 26%-os extra adót a napenergiából előállított elektromos áramra. Csakhogy ott egy extra magas támogatás volt előtte, mely segítette a napelem rendszerek telepítését. A napelemes termelők pedig már a nemzetközi döntőbíróságnál járnak az adó megszüntetése ügyében.

Érdekes módon az USA ezzel pont ellentétes irányba megy, ott a szén felhasználását adóztatják meg környezetvédelmi okok miatt, és az így kapott pénzt fordítják a napelemek támogatására.

Egy teszt kérdéssorozat:

  • Ön szerint melyik energiatermelési módszer mutat a jövőbe?
  • Melyik segít megállítani a globális felmelegedést?
  • Melyik segít megóvni a környezetet, hogy gyermekeink egészségesebb világban éljenek?

A szén, a gáz vagy a napelem? A választ sehova nem szükséges beküldeni. Majd meglátjuk… Remélem.

“Szerencsére” Magyarországon egy ilyen extra adó nem várható, mert eddig magánemberek és cégek részére gyakorlatilag nem volt támogatás, így olyan kevés napelem rendszer került telepítésre, hogy egy ilyen adónak több lenne a költsége, mint a bevétele.

A hozzászólások le vannak tiltva.