Támadás Paks2 ellen

Most lesz vagy nem lesz Paks2?

Paks2 támogatása Ausztria tiltakozását hoztaSzerencsére ez nem terrorista támadás, mert Ausztria a paksi atomerőmű bővítését, azaz a Paks2 atomerőmű építését támadta meg az Európai Bíróságnál. A Bizottság már 2014-től vizsgálta a paksi atomerőmű bővítést, főleg annak az állami támogatási részét, de végül ősszel jóváhagyták a projektet. Hétfőn viszont Ausztria keresetet nyújt be az atomerőmű bővítése ellen, mert szerintük ez “rossz üzenet”.

Ausztriában régóta csökken az atomenergia támogatottsága, mely részben a Zwentendorfi, részben a Temelini atomerőműnek köszönhető.

Zwentendorfban épült Ausztria első és egyben utolsó atomerőműve. Az erőmű épülésével folyamatosan nőtt a tiltakozás. Egyetlen Osztrák település sem vállalta a kiégett fűtőelemek tárolását így a külföldi tárolás miatt az energiafüggetlenség nem volt biztosítható és emelt költséget is okozott. A növekvő civil és politikai tiltakozás miatt népszavazást írtak ki, mely a politikusok elvárásával szemben alakult és a választók többsége a nukleáris energia felhasználása ellen szavazott. Emiatt a már majdnem kész erőmű építését is leállították. Azóta az erőművet leszerelték és az épületet többek között napelem erőmű telepítésével tették energiatermelővé.

Temelinben eltérő (keleti – nyugati) technológiákat próbáltak öszehangolni, későn jelezték, hogy szivárgott a radioaktív víz, az erőmű pedig veszélyesen közel (60 km-re) van az Osztrák határhoz. Ezek pedig így együtt már joggal zavarták az osztrákokat.

Mivel Paks2 is orosz technológiával készülne és az oroszok automatikusan tagadnak minden balesetet vagy szivárgást, emiatt akár jogos is lehet az ellenérzésük.

Az sem segíti a támogatásukat, hogy Magyarország szinte minden Paks2-t érintő anyagot azonnal titkosít és elzár minden szakmai és civil érdeklődő elől.

Mi akár örülhetünk is ennek a tiltakozásnak, mert az atomerőmű háttérbe szorulásával vagy a projekt meghiúsulásával ismét a megújuló energia kerülhetne előtérbe.

A hozzászólások le vannak tiltva.