A rendszer működése

Hogyan csinál nekem a napelem este áramot, ha a nap nem akkor süt?

Egy egyszerű modell segítségével könnyebb megérteni a napelemes rendszer energiatermelése és a fogyasztásunk kapcsolatát:

Ez az ábra 24 órán keresztül egy elképzelt ház fogyasztását ábrázolja. Bármelyik órát kiválaszthatja az egér mutatójának a 0-23 órás beosztásra mozgatásával, és a rendszer egy példával megmutatja, hogy akkor kb. milyen fogyasztás / termelés történik. Természetesen ez soha nem ennyire fekete-fehér, de a működés megértésében sokat segít.
Napelem éjszakaNapelem reggelNapelem délbenNapelem délutánNapelem este
ÜresNapelem éjjel

  • Éjszaka fény hiányában az áramtermelés 0. Ekkor természetesen a fogyasztás is alacsony. Ezt a kis fogyasztást a normál hálózatból veszi fel a rendszer. Ez azonban annyira kis mértékű, hogy azt fel sem tüntettük. (pl. TV készenléti LED, hűtőgép időnként bekapcsol…)
  • A reggeli órákban, amikor a nap még alig-alig süt, kevés a megtermelt energia, de ekkor a fogyasztásunk is általában alacsony. Természetesen nem valószínű, hogy tökéletesen megegyezik a fogyasztás a megtermelt energiával. Ezzel csak azt jelezzük, hogy a termelés itt még nem 100%-os.
  • A déli órákban nagy mennyiségű energiát termel a napelem, a fogyasztásunk viszont általában alacsony, – hiszen ekkor általában az emberek a munkahelyükön dolgoznak, – ezért a megtermelt energiát a rendszer visszatáplálja a (220V-os) hálózatba. Mivel áramra folyamatosan szükség van, ezért azt valaki más majd elhasználja helyettünk. Képzeljük csak el, mi történik, ha pl. 2 hétre elmegyünk nyaralni. Annyi energiát termel ezalatt a napelemes rendszerünk, mely télen akár egy teljes hónapra fedezheti a plusz fogyasztásunkat.
  • Délután már csökken a napfény mennyisége és ezzel együtt a megtermelt energia is.
  • Este naplemente után a termelt energia 0, viszont a fogyasztásunk elég nagy, ezért a hiányzó energiát a 220 V-os hálózatból nyerjük. Ekkor “fogyasztjuk el” annak az energiának az értékét, amit dél körül termeltek a napelemek.

Ha sikerül pontosan beállítani a rendszert az Önök fogyasztásához, akkor egy év alatt átlagosan akkora energiát termel a rendszer, amekkorát elhasználnak a hálózatból. Ehhez csak arra van szükség, hogy Önök megadják alap adataikat (villanyszámla összege, ház mérete…) és mi elkészítünk egy becslést, hogy mekkora rendszer oldja meg az elektromos ellátásukat.