Szélgenerátor, szélerőmű

Szélgenerator

A szélenergia a Nap energiájából származó megújuló energiaforrás.

Kialakulása annak köszönhető, hogy Nap sugárzása a felhők, dombok, hegyek, vízpart… miatt különböző mértékben melegíti fel a levegőt. A melegebb helyeken a légnyomás alacsonyabb, a hidegebb helyeken pedig magasabb, így légnyomáskülönbség alakul ki, ennek hatására elkezd mozogni a levegő. Ez a légáramlás maga a szél!

A szélenergia hasznosítása kétféle módon történhet:

  • Közvetlen felhasználás esetén a szél energiáját forgási energiává alakítják, forgás segítségével mechanikai eszközöket működtetnek. Ide tartoznak az öntöző-, vízhúzó berendezések, vagy régi időkben használt szélmalmok is.
  • Közvetett felhasználás esetén a szél energiáját szintén forgási energiává alakítják, majd ezt a forgási energiát villamos energia előállítására hasznosítják.

Napjainkban elsősorban az utóbbi megoldást használják.

A szélerőművel, szélgenerátorral termelt villamos energia előállításának kihasználását az Európai Unió mint ipari, mint lakossági szinten nagymértékben szorgalmazza. A szélenergia jelenlegi 2-3%-os részvételét 10%-ra célozza meg.

A szélenergia hasznosítást elsősorban a folyamatosan erős széljárású helyeken indokolt igénybe venni. Gyengébb széljárású területeken, illetve részleges széljárású területeken (ide tartozik Magyarország) is jól alkalmazható a szélgenerátor. Ezt igazolja, hogy hazánk területén a XX. század elején több száz szélmalom üzemelt, illetve napjainkban egyre több szélerőmű működik. (pl. M1 autópálya Mosonmagyaróvár környékén.) Az ingadozó széljárás miatt azonban ezeken a területeken a megtermelt energia, ezáltal a megtérülés nehezebben határozható meg.

A szélgenerátorok kialakításuk szerint vízszintes és függőleges tengelyűek lehetnek.

Vízszintes tengelyű szélgenerátoroknál a forgórész tengelye a szél irányába fordul.

Előnye, hogy nagyobb teljesítményű (méretű) szélgenerátor is gyártható, ezért a nagy teljesítményű szélerőművek kizárólag ezen típust alkalmazzák.

Függőleges tengelyű generátoroknál a forgórész tengelye a szél irányához képest merőlegesen áll (függőlegesen) helyezkedik el.

Ezzel a technológiával csak kisebb teljesítményű generátorok készülhetnek, viszont csendesebbek, már kisebb szélnél is termelnek energiát, nem kell szélirányba fordítani, viharos szélnél sem szükséges leállítani.

Lakossági felhasználás esetén üzemeltetés szempontjából két lehetőség van:

  1. Szigetüzemű alkalmazás. Ebben az esetben a megtermelt villamos energia akkumulátorokban tárolva, saját célra, a helyi elektromos szolgáltatótól függetlenül kerül felhasználásra.
  2. Az elektromos hálózatra csatlakoztatva, visszatáplál a közcélú hálózatba.

Azokon a területeken, ahol jelenleg is van közcélú elektronos hálózat, az utóbbi megoldás javasolt.

Az, hogy Önnek melyik megoldás a legjobb két lépésben dől el. Első lépésben küldje el nekünk lakása vagy háza adatait, és mi eljuttatjuk Önnek árbecslésünket. Utána megbeszélünk egy személyes helyszíni felmérést, ahol mindent pontosítunk, hogy Ön a végeredménnyel teljesen elégedett legyen. Mert nekünk ez a legfontosabb. (Hiszen ekkor ajánl minket barátainak .)