Tesla és a nap szigete

A sziget napelemekkel működik.

Amerikai SzamoaEgyre több hír jelenik meg a nemzetközi sajtóban a Tesla, és a tulajdonképpen beleolvasztott SolarCity kapcsán.

A Powerwall majd a továbbfejlesztett, nagyobb teljesítményű Powerwall 2 segít önellátóvá tenni otthonok energiaellátását napelem és akkumulátor rendszerbe építésével. A közlekedésben a Tesla autói már jelenleg is komoly hírnévvel és piaci részesedéssel rendelkeznek. A beharangozott fejlesztések ipari üzemeket ellátni képes akkumulátor rendszereket ígérnek, melyekhez a -szintén Tesla tulajdonú- világ legnagyobb akkumulátorgyára a Gigafactory termeli az akkumulátor blokkokat.

A friss hír szerint már egy sziget teljes energiaellátását oldják meg a napelem + akkumulátor kombinációval. A sziget Amerikai Szamoán található, neve Ta’u és több, mint 6400 km-re található az USA nyugati partjától.

Ilyen környezet és távolság nagyon nehézzé teszi az energiaellátást és emiatt a szigeten gyakoriak voltak az áramkimaradások. Egy lakos, Keith Ahsoon fel is idézte, hogy “Volt olyan időszak, amikor két hónapig még csak kikötni sem tudott egy csónak.”

Tesla PowerpackEz az étel ellátás mellett az energiát termelő dízel generátorok üzemanyagellátását is megnehezítette. Ha kevés az üzemanyag, nem csak a kényszerű áramkimaradás okoz problémát, mert a vízellátáshoz is áramra van szükség. Emlékeiben még él, mikor gyermekként gyertyával világítottak, és erre még most 2016-ban is szükség lehet.

Most viszont az Amerikai Szamoa Gazdasági Fejlesztési Hatóság, a Környezetvédelmi Ügynökség és a Belügyminisztérium finanszírozásával egy 1,4 megawatt teljesítményű napelem rendszert és egy 6 MWh kapacitású akkumulátoros energiatároló rendszert telepítettek a szigetre. A rendszer közel 100%-ban fedezi a sziget energiaigényét, így nem csak a lakóknak, de a helyi kórház, általános és főiskola, tűzoltóság és rendőrség, valamint a helyi boltok energiaigényét is.

A kiépített mikrogrid rendszer nem csak stabil energiaellátást biztosít a szigetnek és 600 lakójának, de olcsóbb is lett így az áram! Ezzel a környezetbarát megoldással nem csak évtizedekre megoldják az energiaellátást, de csak ezen az egy szigeten több,mint 410.000 liter gázolajat takarítanak meg évente. Ráadásul nem csak ennyivel kevesebbet égetnek el, mert az üzemanyag szállítása is környezetszennyező volt.

A SolarCity számára régóta cél az energiatárolás megoldása. Ez a megoldás ennek ellenére csak egy projekt volt, mely alapján már várják a többi érdeklődőt.

A hozzászólások le vannak tiltva.