Megújuló energia

Mi az a megújuló energia vagy zöld energia, és miért hallani róla egyre többet?

Jelenleg az emberiség sok mindenből nyer energiát, de ezeket a forrásokat alapvetően mindet be tudjuk sorolni két alapvető kategóriába. A teljesség igénye nélkül nézzük át ezeket az energiaforrásokat a bennük rejlő hosszú távú hatásokkal együtt.

A fosszilis (és atom) energia

Fosszilis energia, szén

A hagyományos / fosszilis energiaforrások jellemzője, hogy amiből az energiát nyerjük, az a felhasználás után elhasználódik, eltűnik, megszűnik. Ilyen a szén, gáz, olaj, urán… Ha ezeket elégetjük, vagy egyéb módon kinyerjük belőlük az energiát, akkor a megmaradó anyag többé már haszontalan, sőt káros vagy veszélyes számunkra. Gondoljon csak bele, milyen hatalmas pénzekért épülnek az atomtemetők, vagy mennyibe kerül egy szénnel, gázzal vagy olajjal működő erőmű füstjének tisztítása. A szennyezés egy része pedig még így is “elszáll” a kéményeken és a kipufogókon keresztül.

Gáz, földgázEkkor még nem is beszéltünk a bányászatukkal, kitermelésükkel kapcsolatos környezeti rombolásról, környezeti károkról vagy a használatuk “eredményeképpen” kapott globális felmelegedésről. A tisztításuk, finomításuk során sok olyan vegyi anyag keletkezik, mely éveken vagy akár évezredeken keresztül folyamatos tárolást és emberi figyelmet, azaz költséget igényel.

Emiatt ma már országok szüntetik be és tiltják a fosszilis energiaforrások használatát, sőt ami a legmeglepőbb, hogy nagy olajtermelő országok is fordulnak a napenergia felé.

Olaj, kőolaj

Az egyértelmű ezekkel a forrásokkal kapcsolatban, hogy az elfogyásuk után szükség van a következő “adagra” az energia folyamatos biztosítása érdekében. A következő adag biztosítása rövid távon általában könnyen megoldható, hosszabb távon viszont már egyre problémásabb. A szállítás és kitermelés közben pedig sajnos gyakoriak a balesetek, melyek csővezeték, teherautó vagy tankhajó esetén is előfordulnak. (Pl. Exxon Valdez, Deepwater Horizon, Nigéria olajvezetékei, Kínai szénbányatüzek…)

Az olaj és gázmezők kimerülnek, a szén és uránbányákat kitermeljük, így csak a következő lelőhelyek feltárásával biztosítható a folyamatos ellátás. Ezek a lelőhelyek viszont egyre nehezebben és drágábban termelhetők ki, miközben a kereslet növekedése is folyamatosan emeli az árakat (pl. olajárrobbanás).

Atomenergia, urán

Nem is olyan sokára eljutunk oda, hogy a gazdaság növekedésének és a termelésnek az akadálya lesz az extrém drága energia.

Legalábbis akkor, ha továbbra is ezt az utat járjuk, tudomást sem véve arról, hogy ezzel az energiatermeléssel nem csak saját magunk környezetét tesszük tönkre, de gyermekeinkre is egy olyan bolygót hagyunk melyben ritkaság lesz a szép táj, a vadállat és a tiszta levegő.

Az energiatermelés másik nagy ága a megújuló energia.

NapenergiaA megújuló energia gyakran használt másik megnevezése az alternatív energia, mely jelzi, hogy ez az energiatermelési módszer ugyanúgy megoldja korunk energiaigényét, csak egy másik, alternatív módon.

A megújuló energia nevében benne van, hogy közreműködésünk nélkül is újratermelődik. Természetesen emberi léptéket alapul véve, hiszen a nap is abbahagyja a jelenlegi szinten való sugárzást kb. 5 milliárd év múlva.

SzélenergiaA megújuló energia egyébként nem új találmány, hiszen a szélkerekek, szélmalmok, a vízzel hajtott erőgépek évezredek óta szolgálják az emberiséget. A mai kornak megfelelő mennyiségű és minőségű energiakinyerést viszont nem olyan régóta tudják teljesíteni ezek az energiaforrások. A kutatások ezen a területen már régóta zajlanak, de pár éve már ott tartunk, hogy a hagyományos energiatermelés folyamatosan emelkedő árához képest is gazdaságosnak számít a megújuló energia. Így egyre több ország, cég és magánember vállalja fel azt a szerepet, hogy a környezet védelme érdekében használja és népszerűsíti az energia különféle megújuló formáit.

Mivel azonban a megújulókból kinyerhető energiának is vannak korlátai, így érdemes folyamatosan követni ezen a területen a fejlesztéseket. Az utóbbi idők zöld energia forradalma ugyanis a tömegtermelés segítségével elérhetővé tette ezt a lehetőséget bárki számára, de a hagyományok, a megszokások még sok embert automatikusan irányítanak a gáz, olaj… felé.

Vízenergia

Aki viszont már megtapasztalta a hagyományos energiaforrások káros hatásait, az már nyitott arra, hogy valamilyen alternatív megoldást keressen a jelenlegi módszerek helyett. Az alternatív megoldás az alternatív energia.

Ha azonban a további növekedést és fejlődést szeretnénk fenntartani, akkor olyan energiaforrásra van szükségünk, mely a környezetünk további rombolása nélkül tudja kiszolgálni igényeinket. Ráadásul ezt olyan módon teszi, hogy saját mennyiségi korlátai nincsenek, így “végtelen” ideig el tudja látni az emberiség igényeit.

A megoldás egyértelműen a züld energia, mely már nevében is jelzi, hogy a természet, a környezetünk ugyanolyan zöld marad használata mellett, mint amilyen most.

Geotermális energiaTermészetes, hogy a hagyományos energiatermelés jelenleg előnyösebb megoldást jelenthet, ha a csak a folyamatos energiaigény kiszolgálását nézzük. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a fejlődés nem állt meg, és már léteznek olyan technikai megoldások, melyek kiegyenlítik a termelés szaggatott jellegét.

Erre a legjobb példa a napenergia használata. Ma már a világ legnagyobb cégei kínálnak teljes körű megoldást a folyamatos energiaellátásra. Például a Solarcity pont ennek a problémának a megoldása érdekében alapította a világ legnagyobb akkumulátorgyárát.

Ezek alapján az élhető jövőt egyértelműen a megújuló energia biztosítja.