Napenergia

Napenergia, a kimeríthetetlen energiaforrás

Napenergia

A napenergia a megújuló energia egyik ága, ahol az energiatermelés közvetlenül a nap sugárzása segítségével történik.

A két leginkább ismert napenergia hasznosító eszköz a napkollektor és a napelem. A napkollektornál a cél a napsugárzás által nyert hő hasznosítása, a napelem esetében a napsugárzás által elektromos áram termelődik, és a rendszer ezt az áramot hasznosítja.

Emiatt az eltérés miatt a két rendszer egy tetőn is tökéletesen “elvan” egymás mellett, hiszen más a rendszerek célja.

Az emberiség számára a napenergia hasznosítása azért lehet jó hosszú távon, mert gyakorlatilag végtelen ideig el tud látni bennünket energiával. Ráadásul a nap az egész emberiség teljes éves energiaigényének megfelelő energiát egy nap alatt besugározza a földre.

Napelem

Ennek a hatalmas mennyiségű energiának jelenleg csak egy apró töredékét hasznosítjuk.

Ez az energiaellátás ugyan nem 24 órás, de szerencsére pont akkor érkezik a legnagyobb mennyiség, amikor a legnagyobb szükségünk van rá. Akkor van a csúcson a napsütés, és így az energiatermelés, amikor a gyárakban és irodákban a legnagyobb az energiaigény, évszakok szintjén pedig nyáron, amikor a légkondicionáló berendezések összességében óriási energiamennyiséget használnak fel.

Napkollektor

Az energiatárolás megoldására a kutatások folyamatosan zajlanak, hiszen nem csak a családok elektromos árammal történő ellátását oldaná meg egy kis méretű és nagy kapacitású akkumulátor, de teljesen átalakítaná a számítástechnikát, a mobiltelefonokat, és például az autózást is. Képzeljük csak el, hogy milyen lenne egy olyan autót használni, melyet soha nem kell tankolni, mert a tetején levő napelemes rendszer folyamatosan töltené a benne levő akkumulátor rendszert. Az autózás után pedig csak annyi lenne a feladat, hogy ne a garázsba parkoljunk, hanem hagyjuk kinn az autót a napon pár órára.

A nap ugyanis ilyen hatalmas mennyiségű energiát sugároz felénk, csak még egy kicsit fejleszteni kell a technikánkat, hogy ezt megfelelő mértékben hasznosítani is tudjuk.

A napelemek így besegítenek az elektromos hálózat terhelésének a csökkentésébe, ha pedig az energiatárolást megoldjuk, akár a teljes energiaigényünket képes lesz fedezni.

Biztonságosabb az energiaellátás napenergia használatával

Pár évtizeddel ezelőtt az volt a legnagyobb fenntartás az energiaellátó cégeknél, amikor szóba kerültek a napelemes rendszerek, hogy egyenetlen lesz a termelés, és így az áramszolgáltatás instabillá válik. Németország példája viszont ennek pont az ellenkezőjét bizonyította be. A sok apró napelem rendszer pont akkor termeli a legtöbb energiát, amikor a legnagyobb szükség van rá, és annyira egyenletes ez a termelés az egész ország területén, hogy az energiát nem kell nagy távolságra szállítani. Ezen kívül a sok kis erőmű műszaki szempontból is biztonságosabban lát el bennünket energiával, mint pár nagy erőmű. Hiszen egy nagy erőmű kiesése is problémát okozhat, míg egy-egy kis erőmű kiesését a tulajdonoson kívül senki sem veszi észre. Ezáltal a teljes rendszer stabilitása jelentős mértékben javult.

Szerencsére nem szükséges elektronikai szakembernek lenni, hogy megismerje a napelem rendszer működését. A lényege úgyis annyi, hogy éves átlagban megtermelje azt az energiamennyiséget, amit a családja egy év alatt el is használ. A hétköznapok során valószínűleg el is felejti, hogy a rendszer ott van a tetőn, hiszen nem igényel odafigyelést, gondozást. Amikor mégis szembesül ezzel a helyzettel, az a perc lesz, mikor megkapja a nullás villanyszámlát.