Új határkövet léptek át a tetőre telepített napelem rendszerek

Ausztráliában 3GW a tetőre telepített napelem rendszerek teljesítménye.

Ausztrália NapenergiaAz ausztrál háztetőkön már több, mint 3GW teljesítményű napelem rendszer telepítése történt meg, ami annyi energiát képes termelni egy év alatt, mely Melbourne teljes vasúthálózatát képes lenne egy évtizedig ellátni energiával. Ezt december 10-én az Energiahatékonysági Tanács országos konferenciájának megnyitóján nyilatkozta David Green a Tiszta Energia Hivatal vezérigazgatója.

Ennek a 3GW napelem teljesítménynek közel a harmada Queensland-ben található a Tiszta Energia Szabályozó hivatalos adatai szerint.

A háztartási napelemek használata nagyobb ellenőrzési lehetőséget biztosít a fogyasztóknak az elektromos számlák felett azzal, hogy megtermelik saját villamos energiájukat a napból. Ez segít csökkenteni az egész energiarendszer költségeit a forró napokon, amikor az emberek mindenütt kapcsolják a légkondicionálókat.

“Ez elkezdte megváltoztatni a módját, ahogy az energiára tekintünk.”

A Sunwiz, egy speciális solar tanácsadó által kibocsátott elemzés azt mutatja, hogy több mint 1,15 millió ausztrál háztartás telepített tetőtéri napenergia rendszert, és ebben Queensland a vezető. Körülbelül 360.000 Queensland háztartás rendelkezik a napelem rendszerrel, a következő legjobb a sorban Új Dél Wales 252.000 ilyen otthonnal.

Ezek pedig csak a családi méretű napelem rendszerek, pedig Ausztrália napelem erőművek telepítésében is nagy tempót diktál.

Ez a családi erőművekből megtermelt 3GW napelem teljesítmény a következő év során 4000 GWh energiát fog termelni, és ez a mennyiség elegendő lenne:

  • A Sydney Operaház energiaellátására a következő 230 évre
  • A Canberra-i Parlament épületének több, mint 160 éves energiaellátására
  • A Melbourne-i Krikett Stadion világításása 520 évre
  • Minden egyes ausztrál számára 1050 melegszendvics készítésére

David Green hozzátette, hogy a munkások külvárosi és regionális területei vezetnek a napenergia elterjesztésében sokkal inkább, mint a nagyobb városok gazdag területei. Néhány állam kormánya a kezdetben nagylelkű támogatást adott, hogy ösztönözze az embereket a napelemek irányába, de most már ezeket lecsökkentették ahogyan a napelem rendszerek ára lecsökkent az utóbbi öt évben.

Jelenleg már csak egyetlen támogatás létezik, a Megújuló Energia Célkitűzés rendszere, ami segít elérhetővé tenni a napenergiát és csökkenti a kezdeti beruházás költségeit, a dolgozók számára.

Mint ezek a példák is mutatják, az ausztrálok nem csak napelemes játékra és napelemes versenyekre használják a napenergiát.

A hozzászólások le vannak tiltva.