Új napenergia erőmű Magyarországon

Új napenergia erőmű zöldíti az energiatermelést Magyarországon

Napenergia erőműBár kicsi mértékű a növekedés, de a napenergia egyre nagyobb arányt képvisel Magyarország energiatermelésében.

Az arány javulását most egy új napenergia erőmű is segíti, mely Pécsen készült el és várhatóan március első felében kezd el üzemszerűen termelni. A 38 ezer db napelem panel egy 10 hektáros területre került telepítésre, a pécsi hőerőmű régi zagyterébe. A területet rekultiválták, és így ideális helyszíne egy ilyen ipari fejlesztésnek.

A helyszínen kialakítottak 8 db, egyenként 1,25 MWp teljesítményű erőművet, melyek együttes teljesítménye kiadja a 10 MWp összesített napenergia erőmű teljesítményt.

A beruházás költségét Uniós támogatás mellett a Magyar állam biztosította -összesítve 4,2 milliárd ft,- a beruházó 703 millió Ft-os önrésze mellett. A napenergia erőmű várható éves teljesítménye 10 GWh.

Vannak olyan területei a világnak, ahol betiltják a napelem parkot, van ahol büntetést adnak, ha nem támogatják a napelem telepítést. Magyarországnak is el kellene dönteni, melyik oldalt választja.

Mindenesetre az energiaigényünk megköveteli a választást, a környezet megóvása pedig reméljük irányt is ad a döntéshozók számára.

A hozzászólások le vannak tiltva.