Úszó napelem farm

Amerikában New Jersey államban Millburne-ben egy víztározó felszínén úszó napelem rendszer segít be az energiaellátásba.
A keleti parton ez az első “vízi” erőmű, melyet az itt jellemző változékony időjárásnak is ellenállóvá kellett tenni.
Az 538 db modul 135 kW DC teljesítményt 115 kW AC-á alakítják át, ami a teljes víztározó energiaellátásának 2%-át adja. Éves szinten 135.000 kWh teljesítményével a rendszer évente 16.000$ energia költség megtakarítást tesz lehetővé.
Az 1,35 millió dolláros napelem farm egy minta-projekt, így tesztelik az időjárásállóságot és ha beválik, kibővítik a rendszert a 2,8 milliárd literes víztározón.
Egyébként a kényszer vitte a céget a vízfelület irányába, mert a vízkezelő rendszer egy 20 km2-es védett területen van, ahol csak nagyon kis földterületet lehetett volna építkezésre felhasználni.
A fizikai kialakítása a rögzítő szerkezetnek egy olyan “lehorgonyzást” tartalmaz, mely a víztározóban levő vízszint emelkedését és csökkenését is követni tudja.
A panelek 14 fokos szögben állnak, és az ott egyáltalán nem szokatlan zord időjárásnak, erős szélnek, hónak és jégnek is ellenáll a különleges kialakítás és rögzítés.
A “New Jersey Amerikai Víz” társaságnak ez már a negyedik napelemes rendszere. A Somersetben található napelem farm az egyik legnagyobb a keleti parton, és az üzem energiaigényének 20%-át biztosítja.
Múlt nyáron bővítették ki a Farmingdale-i szivattyúállomást, ahol a becslések szerint 20.000 dolláros éves megtakarítást érnek el ezzel.
2010 őszén a Canoe Brook Vízkezelő Üzemben “napelemes méheket” telepítettek. Ezek a “méhek” folyamatosan keringetik a vizet a tározókban és ezzel javítják a vízminőséget.
Az eddigi sikereknek köszönhetően a cég több napelem farm telepítését is tervezi a közeljövőben.

A hozzászólások le vannak tiltva.