Végre itt az igazi napelemes autó

Megérkezett az első napelemes autó

Napelemes fordAmi olyan régóta ott volt a levegőben, de senki nem valósította meg, az most megérkezett. A Ford egy olyan autót dobott a piacra, mely akkumulátorait fel tudja tölteni a tetején levő napelemekkel, és így akár hagyományos üzemanyag és elektromos hálózat nélkül is használható. Sajnos még vannak technikai korlátai az autónak, de végre elindult valami…

Az autó egy Ford C-Max “kicsit” átalakított változata, a neve pedig: Ford C-MAX Solar Energi Concept. A modell a 2014-es Las Vegasban tartott CES-en látható először a nagyközönség számára. A kifejlesztésében a Ford szakemberein kívül a SunPower cég és és az Atantában található Georgia-i műszaki egyetem is részt vett.

Az értékesítés komolyan vehető, hiszen a várakozások szerint már a hagyományos C-MAX Energi hibrid modelljeikből is 85.000 darabot szeretnének eladni a Fordnál.

Az első napelem borítású autó tetőt a toyota prius modellje mutatta be, ők azonban csak a légkondicionáló berendezést működtették vele, és nem töltötték be az így termelt energiát az akkumulátorokba.

Ugyan a SunPower nagyteljesítményű napelem cellákat biztosít a Ford számára, de még így is hosszú idő kellene a megfelelő töltés eléréséhez. Ezért fordultak a Georgia-i műszaki egyetemhez, ahol az adott mennyiségű napsütésből kinyerhető energia növelését oldották meg, hogy a mindennapokban használható megoldás legyen a napelemes töltés. Ők egy Fresnel lencse segítségével koncentrálják a napfényt a napelem cellára, a cellán pedig fotonsokszorozó technológiával nyolcszorosára növelik a beeső fény hatását. Ezzel az egyesített módszerrel jutottak el oda, hogy egy teljes napnyi töltéssel 8 kilowatt energiát termel meg a napelem, ami négy órás akkumulátor töltésnek felel meg.

Az autó üzemanyaggal is teljesen feltöltött állapotban 998 km megtételére képes, csak akkumulátorral pedig 33,6 km-re. A hagyományos C-MAX Energi esetében meglevő hagyományos elektromos töltéshez való csatlakozó ezen a modellen is megtalálható, így feltölthető hagyományos hálózatról is.

A modell éles körülmények közötti tesztelése a bemutató után indul, ami a sorozatgyártáshoz a koncepció részleteit segít pontosítani.

Az első gondolat ezzel az autóval kapcsolatban valószínűleg mindenkiben az, hogy milyen jó, hiszen akár teljesen le lehet válni az üzemanyag és elektromos rendszerről. A második gondolat pedig valószínűleg az, hogy ez persze még nem valósul meg, de azért milyen érdekes ez a modell.

A Ford szakemberei kiszámolták, hogy a jelenlegi átlag autós autóhasználati szokásai alapján a megtett utak 75%-ban teljes mértékben elegendő a napból kinyert energia. Tehát ez a modell nem csak jópofa és aranyos, de az esetek döntő részében valóban megtermeli magának a használatához szükséges energiát.

A hozzászólások le vannak tiltva.