Zuhanás várható a napelemek telepítésében

Európában zuhan az új napelem telepítések száma

Egy friss jelentés szerint az EU által június 6-án bevezetett védővámok következtében 2013-ban 1,3 GW nagyságú napelem telepítés marad el.

Az európai zuhanás azonban helyi jelenség, mert a világban összesen telepített napelem rendszerek teljesítménye még mindig kétszámjegyű növekedést mutat. Ennek a növekedésnek a motorja viszont már Ázsia lesz, és így 2013-ban a világban a napelemek telepített összteljesítménye eléri a 35 GW-ot.

Ez a változás átalakítja a nemzetközi erőviszonyokat, így az új telepítések alapján az első helyet Németországtól átveszi Kína és Japán.

A jelenlegi vezető helyen levő európai országok pedig még csak dobogósok sem lesznek 2013-ban, erre pedig még soha nem volt példa.

Az európai napelemek friss telepítésének zuhanása adatok alapján a 2012-es 17,7 GW-ról a 2013-as 11,6 GW-ra 33% csökkenést jelent. A változás egyik következménye az lesz, hogy az eddig Európára fókuszáló cégek új célpiacai a feltörekvő országok lesznek. Ezt az elemzés is előre jelzi, mert a folyamatosan vizsgált 60 ország napelem telepítéseinek analízise is ezt a változást mutatja.

A hozzászólások le vannak tiltva.