Miből áll a napelem rendszer?

Érdeklik Önt a napelem rendszer részletei? Ha igen, akkor ez az oldal bemutatja Önnek a rendszer összetevőit és azok működését.

A napelem rendszer lényege a napelem panel

A napelem rendszer lényege a panel, itt lesz a napfényből energiaAmit mindenki elsőre megemlítene, azok maguk a napelemek, hiszen egy teljes szolár rendszer több panelből áll össze.

Mennyiből? Ez attól függ, hogy kinek mekkora teljesítményre van szüksége.

A rendszer rendszerek tényleges energiatermelő részét bizonyos előírások és műszaki paraméterek betartása mellett rugalmasan lehet kialakítani. Ha van elegendő hely (a tetőn vagy a kijelölt talajon) akkor a kivitelezés során annyi panelt építünk be, amennyi egy év során kb. ugyanannyi energiát termel meg, amennyi a felhasználó egy éves energiafogyasztása.

A jelenleg is zajló napelem kutatások, fejlesztések egyik fő iránya, hogy ezek a napelem panelek minél hatékonyabban hasznosítsák a napfényt. Jelenleg egy átlagos napelem kb. 1,7 m2 felületű és az általa maximálisan megtermelt energia kb. 270W.

Természetesen ez egy elméleti érték, a valóságban ezt a teljesítményt ideális körülmények esetén (tehát nagyon ritkán és rövid ideig) tudja leadni a panel. Ezért nem is érdemes ennél többet foglalkozni a maximális teljesítménnyel, inkább foglalkozzunk a sokkal hasznosabb éves hozammal. Ez az az energiamennyiség, amit ez a napelem panel egy átlagos év alatt megtermel Önnek.

Ha az egyik panel csúcsteljesítmény értéke magasabb, a másik viszont több energiát termel, (mert pl.a szórt fényt jobban hasznosítja,) akkor ez az elméleti szám vagy a megtakarítást jelentő energia fontos Önnek?

Az inverter a napelem rendszer “esze”

Sok helyen Fronius inverter végzi a napenergia átalakításátAz érdeklődők közül még kevesen hallottak róla, pedig a napelemes rendszerek egy nagyon fontos alkatrésze az inverter. Ez a kisebb bőrönd méretű berendezés általában a ház egy eldugott részén (garázs, kamra, tetőtér, pince…) csendben teszi a dolgát.

Vannak akik ezért nevezik úgy, hogy ez a napelem rendszer esze. Ez az az egység, ami a napelem által termelt egyenáramból olyan váltakozó áramot csinál, ami a konnektorban található. Nem sorolok fel műszaki előírásokat, mert sokan nem olvasnának tovább az oldalt, ehelyett pár érdekes információt mutatnék be:

A napelemek használatakor is fontos a biztonság

Többen kérdezték már, hogy “Ugye nekem napelemmel akkor is lesz energiám, ha megszűnik a hagyományos energiaellátás?”

Sajnos nem lesz. A jelenlegi előírások azt tartalmazzák, hogy a hagyományos energiaellátás megszűnésekor a napelem rendszer energiatermelésének (tehát az inverternek) 0,2 másodperc alatt le kell kapcsolnia.

A napelem rendszer esze az inverterAz ok megértéséhez a következő példát/esetet kell végig gondolni:

Az elektromos szolgáltató szerelője lekapcsolja egy utcában az áramot, és a lekapcsolt részen nekilát szerelni. Ő ekkor arra számít, hogy az ott található házak energiaellátása megszűnt, biztonsággal dolgozhat. Arra neki nincs ideje és lehetősége, hogy az utcában minden házat ellenőrizzen, hogy ott van-e valamilyen energiatermelő eszköz.

Ha a napelemes rendszer ilyenkor folytatná az energiatermelést, a szerelőnek megrázó élményben lenne része. Az emberi élet védelme tehát megkívánja, hogy a az inverter hálózati kimaradás esetén automatikusan lekapcsolja a napelem rendszert a hálózatról.

Termeljük meg a napenergia maximumát

Az inverter másik feladata a napelemből kinyerhető teljesítmény maximalizálása. Az inverternek folyamatosan a lehető legtöbb energiát kell kinyernie a napelem panelekből. A nap viszont télen és nyáron nem ugyanolyan energiával süt, ráadásul amikor felhő, köd vagy por árnyékolja be a paneleket, akkor néha pillanatonként változik a kinyerhető energia mennyisége. Az inverternek ezt folyamatosan követnie kell.

Growatt inverter segíti a megújuló energia felhasználásátAlapvető igény, hogy az inverter az energia átalakítása során is minél hatékonyabban működjön. Senki sem szeretne veszteséget, és a mai inverterek ezt az átalakítást kb. 2% veszteség mellett tudják is teljesíteni.

Ez a precíz elektromos berendezés akkor tud hosszú távon hibátlanul működni, ha lehetőleg pormentes és minél kisebb hőingadozású helyen lett elhelyezve. Ezért nem érdemes kazán mellé vagy poros, szennyezett üzemcsarnokokban elhelyezni.

Minden inverteren található valamilyen visszajelző rendszer, ami a hibás vagy hibátlan üzemelési állapotot mutatja. Ezt érdemes néha (pl. havonta) ellenőrizni.

Napelem rendszer tartószerkezet

Napelemes rendszer rögzítés tartószerkezethezMagától értetődő, hogy valaminek tartania kell a napelemet, de nagyon nem mindegy, hogy ezt a feladatot mi látja el.

Az még könnyen érthető, hogy a lejtős tetőre nem ugyanaz szükséges, mint egy sík talajra történő szerelés esetén. A tetőkön viszont olyan sokféle burkolat (cserép, zsindely, pala, fém…) található, hogy mindegyikhez eltérő szerkezetre van szükség.

Egy példa: Egy hagyományos négyszög pala szinte mozdíthatatlan, mert azonnal reped, törik és beázik, így zsindelyezve és rajta keresztül fúrva lehet rögzíteni a napelemes rendszerek további részeit. Ezzel szemben egy betoncserepekből álló tetőcserép nem fúrható, oda más technikát kell használni.

Napelemek tartószerkezete cseréphezA rögzítés szerepe, hogy a napelemek minél stabilabban a tető tehertartó szerkezetéhez legyenek rögzítve. Tehát nem a cseréphez vagy a palához történik a rögzítés, hanem a gerendához vagy egyéb terhelést hordó elemhez.

A szerkezet anyaga kiemelten fontos, mert évtizedeken át ki lesz téve az időjárás hatásainak. Az eső, a hőmérsékletváltozás, a hóterhelés és a szél folyamatos mozgató/nyíró hatása minden, nem erre a célra készült szerkezetet idő előtt tönkretesz.

Ha valaki nem erre a feladatra gyártott, a célnak megfelelő (rozsdamentes acél és alumínium) szerkezetet használ, akkor pár évig még valószínűleg minden rendben lesz. Utána pedig kérdéses, hogy a telepítő cég még elérhető lesz-e, hogy a leszakadt napelemes rendszer maradványait helyrehozza, pótolja és újra rögzítse?

A napelemek rögzítése fém tetőreA veszteség pedig még akkor is nagy, ha csak egy nem termelő rendszerről beszélünk, ha viszont a leszakadás miatt megsérül az épület, vagy a valakinek az élete is veszélybe kerül az már pénzzel nem mérhető.

A napelemek biztonsági berendezései

A napelemes rendszerek kiegészítője a túlfeszültség levezetőA napelem rendszerek fontos részei a gyárilag beépített és az utólagosan beépíthető biztonsági berendezések.

Ami gyárilag is a rendszerben található, az elsősorban az invertert védi.

Mivel a napelemek a tetőn találhatók, emiatt jobban ki vannak téve az időjárás hatásainak. Ebből leginkább a villámok okozhatnak problémákat. A villámhárítók ugyan a villám közvetlen hatásától védhetik a rendszert, de a másodlagos hatások még sok gondot okozhatnak. Ezek a másodlagos hatások ráadásul nem csak a közvetlen villámcsapás esetén jelentkeznek. Ha a környéken valahol becsap a villám, akkor a környezetében minden elektromosan vezető anyagban túlfeszültséget generál. Emiatt mehetnek tönkre a vihar idején is folyamatosan konnektorba dugott elektromos berendezések.

Napelem rendszerek túlfeszültség levezetője és kapcsolójaIlyen túlfeszültséget azonban más is okozhat. Ha valakihez közel egy gyárban nagyobb gépeket ki- és bekapcsolnak, akkor a világítás rendszeresen pislog. Ezek a hullámzások az érzékenyebb berendezésekben komoly károkat okozhatnak.

A túlfeszültség tehát jöhet kívülről, a hálózat felől és jöhet belülről, a napelemek felől is.

A napelemes rendszerek kapcsolói

Néha szükség lehet a napelem rendszerek lekapcsolására. Nem lenne szerencsés, ha ez csak az elektromos hálózat lekapcsolásával lenne megtehető, emiatt a (szinte minden) inverterben levő kapcsoló mellett kell egy második kapcsoló is.

A napelemes rendszer kábelei

A napelem rendszer kétféle kábelt igényel. Az egyik a napelem és az inverter között vezeti az áramot, és ezt szolár kábelnek nevezik. Ez a kábel speciális, az egyenáram alacsony ellenállással történő továbbítására optimalizált.

A másik kábel hagyományos energiakábel és az előállított váltakozó áram vezetését végzi az invertertől a ház elektromos rendszerébe.

Tehát a napelem rendszer működéséhez a látványos napelem paneleken kívül szükséges a sok mindent tudó inverter, egy időtálló tartószerkezet és a biztonságunkat garantáló berendezések együttese. A napelemes rendszer árak tehát sok minőségi összetevő minőségi telepítéséből adódnak össze.

Ha Ön is szeretné egy ilyen modern és környezetbarát napelem rendszer előnyeit élvezni, adja meg nekünk az adatait és legyen Önnek is 0 az energiaszámlája.

Mutasd meg másoknak is...