A napelemek a tiszta jövő energiaellátói

A napelemek termelik meg a családi ház energiájátHivatalos és száraz műszaki definíció helyett szorítkozzunk inkább a közérthető változatra: a napelemek napfényből állítanak elő elektromos áramot. Akár akkor is, ha felhős az idő, és akkor is, ha hótakaró fedi a panelt, mert szórt fényből is tud áramot termelni. (Természetesen ekkor kisebb a napenergia és egyben a megtermelt energia mennyisége is.)

Fontos megkülönböztetni a napkollektort és a napelemet, mert a napelem rendszer közvetlenül elektromos áramot állít elő, a napkollektor pedig hőt (meleg vizet) termel. Amikor a berendezést egy már meglevő házra kell utólag felszerelni, akkor a legnagyobb különbség, hogy a napelemes rendszer telepítésekor pár vezeték elég, ami beköti az így termelt energiát a ház elektromos rendszerébe, míg a kollektornál szükséges a vésés, csövezés, a ház részbeni átalakítása, szivattyúk, hőcserélő és egyéb berendezés elhelyezése.

Mióta az első szilícium alapú cella megszületett 1941-ben, egyre nő a hatékonyságuk, azaz egyre több teljesítményt kaphatunk ugyanakkora méretű elemekből. Amíg a többi energiaforrás ára folyamatosan nő, addig a napelem árak folyamatosan csökkennek. Szakértők 2020 körül várják a napelemek nagy felívelését, mert ekkor éri el a gazdaságossága a szénből való áramtermelését. (Ez azóta meg is történt.) A környezetszennyezést nem is kell említeni, mert abban alapvető eltérés van a két energiatermelési megoldás között. Hiszen a globális felmelegedés pont a fosszilis energiaforrások nagymértékű felhasználása miatt indult el.

Napelem rendszer típusok, működésük és méretezésük:

Érdemes olyan méretű rendszert elhelyezni a tetőn, ami a család teljes éves energiaigényét megtermeli.
Pl. ha egy család átlagos havi elektromos áram fogyasztása 20.000 Ft, akkor egy 3-4 kW teljesítményű napelem blokk (kb. 10 – 12 panel) elvégzi a munkát. Sőt! Akár a gázszámlát is csökkenthetjük a későbbiekben, ha a gáztűzhely helyett villanytűzhelyt, a gázbojler helyett villanybojlert, gázkazán helyett elektromos fűtést (vagy árammal működő hőszivattyút) használunk. Ehhez kicsit több panelre van szükség, de ez már csak mennyiségi kérdés.

Üzemeltetés módja szempontjából háromféle napelem rendszer különböztethető meg:

  1. Az akkumulátorral felszerelt napelemek sziget üzemű vázlatos működése.„Sziget üzemű” áramtermelés. Ezt tipikusan ott javasolt használni, ahol nincs elektromos hálózat, pl. tanya, lakókocsi, horgászlak… vagy gyakori az áramszünet. Ekkor a napelemek által megtermelt elektromos energia nagyméretű akkumulátorokban tárolódik. Előnye, hogy akkor is van elektromos áram, ha nem süt a nap, vagy éppen áramszünet van. Hátránya, hogy a felhasználható elektromos energia az akkumulátor kapacitásától függ. Nagy fogyasztókat, mint mosógép, légkondicionáló, elektromos fűtés emiatt igen korlátozottan tud ez a napelemes rendszer kiszolgálni. Ráadásul a hagyományos akkumulátorok a folyamatos töltéstől / kisütéstől gyorsan tönkremennek, ezért ide csak drágább szolár akkumulátorokat lehet használni, de így is az akkumulátorokat 8-10 évente cserélni kell, amely jelentősen növeli a fajlagos költséget.
  2. „Visszatápláló” rendszernek nevezzük, amikor a közüzemi elektromos hálózatot használjuk tárolóként. Ekkor nem szükséges külön tároló egységről gondoskodnunk, azonban csak ott használható, ahol van kiépített elektromos hálózat. Hátránya, hogy áramszünet esetén mi sem tudunk az energiát vételezni. A napelem rendszer működését itt megtekintheti.
  3. Léteznek még „Hibrid” rendszerek, melyek a napelemek által megtermelt elektromos energiát akkumulátorokba töltik. Amikor az akkumulátorok elértik a teljes töltöttséget, a rendszer átkapcsol a közüzemi elektromos hálózatra. Előnye, hogy minden esetben tudjuk a rendszert használni. Hátránya, hogy műszakilag bonyolultabb a rendszer és így a magasabb a fajlagos költségek miatt jelentősen megnőhet a megtérülési idő. Jelenleg Magyarországon az ilyen napelem rendszerek még csak mostanában kapnak engedélyt, ezért még nincs velük tapasztalat.

Mi lesz a nálam megtermelt árammal, ha nekem éppen akkor nincs rá szükségem?

A napelem rendszer működése elektromos hálózatba való visszatáplálássalAz Unió által javasolt és a jelenlegi magyarországi szabályok szerint a „kisméretű erőművek” által termelt áramot a villamos művek kötelezően megvásárolja. Tehát számunkra a villamos hálózat egy tároló, ahova töltjük a felesleget, és ahonnan vesszük az igényeinket.

Ha éppen nyaralunk, a közben megtermelt áram pénzt termel, ha este megy a számítógép, mi fogyasztjuk a hálózat energiáját. Lesz egy olyan villanyóránk, amely méri a fogyasztást is és a termelést is, nekünk csak az esetleges többlet fogyasztásért kell fizetni.

A napelemek a környezet és a pénztárca őrei

A napelem az egyik leginkább környezetbarát energiaforrás. Semmit sem bocsát ki a környezetbe (zaj, széndioxid, sugárzás, korom, mérgező anyagok, hulladék…). Élettartama rendkívül hosszú, a gyártó cégek 25 – 30 éves teljesítménygaranciákat adnak, de a valós élettartamot még nem lehet tudni, hiszen a világon elsőként felszerelt napelem panelek még csak 50-60 éve működnek folyamatosan.

Mivel a világban egyre nagyobb a környezettudatos gondolkodás szerepe, a várható tendencia szerint minél inkább energiatakarékos (vagy akár zéró energiás) egy ház, annál értékesebb lesz. Valószínűleg az energiahordozók ára is nő, a már elhelyezett napelemes rendszer viszont plusz költség nélkül működik.

Hova kerülnek és mennyire lesznek útban a telepített napelemek?

A napelem rendszer másik nagy előnye, hogy pl. családi házon elhelyezve nem zavarja a család életét, nem vesz el semmit az élettérből. A tetőn elhelyezve fel sem tűnik, csak csendben teszi a dolgát. Nincs zaj, nincs karbantartási igény, nem kell kerülgetni semmit.

A napelemek alapanyaga szerint többféle napelem panel különböztethető meg:

  • Monokristályos: ez a változat adja a legnagyobb teljesítményt, ellenben ez a legdrágább változat
  • Polikristályos: megfelelő középút az ár és teljesítmény viszonyában
  • Amorf: a legalacsonyabb ár, azonban a fajlagos teljesítménye is alacsonyabb

Az, hogy Önnek melyik megoldás a legjobb két lépésben dől el. Első lépésben küldje el nekünk lakása vagy háza adatait, és mi eljuttatjuk Önnek napelem rendszer árbecslésünket. Utána megbeszélünk egy személyes helyszíni felmérést, ahol mindent pontosítunk, hogy Ön a végeredménnyel teljesen elégedett legyen. Mert nekünk ez a legfontosabb. (Hiszen ekkor ajánl minket barátainak .)

Mutasd meg másoknak is...