Napelemek

Napelemes házHivatalos definíció helyett, szorítkozzunk inkább a közérthető változatra: a napelemek napfényből állítanak elő elektromos áramot. Akár akkor is, ha felhős az idő, és akkor is, ha hótakaró fedi a napelemet, mert szórt fényből is tud áramot termelni.

Fontos megkülönböztetni a napkollektort és a napelemet, mert a napelem közvetlenül elektromos áramot állít elő, a napkollektor pedig hőt (meleg vizet) termel. Amikor a berendezést egy már meglevő házra kell utólag felszerelni, akkor a legnagyobb különbség, hogy a napelemnél egy vezeték elég, ami beköti az így termelt energiát a ház elektromos rendszerébe, míg a kollektornál szükséges a vésés, csövezés, a ház átalakítása, szivattyúk, hőcserélő és egyéb berendezés elhelyezése.

Mióta az első szilícium alapú napelem megszületett 1941-ben, egyre nő a napelemek hatékonysága, azaz egyre több teljesítményt kaphatunk ugyanakkora méretű elemekből. Amíg a többi energiaforrás ára folyamatosan nő, addig a napelemek ára folyamatosan csökken. Szakértők 2014-2015 körül várják a napelemes rendszerek nagy felívelését, mert ekkor éri el a gazdaságossága a szénből való áramtermelését.

A napelemes rendszerek méretezése, a napelemek száma:

Érdemes olyan méretű napelem rendszert elhelyezni a tetőn, ami a család fogyasztását megtermeli.
Pl. ha egy család átlagos havi elektromos áram fogyasztása 20.000 Ft, akkor egy 3-4 kW teljesítményű napelem blokk (kb. 12 panel) elvégzi a munkát. Sőt! Akár a gázszámlát is csökkenthetjük a későbbiekben, ha a gáztűzhely helyett villanytűzhelyt, a gázbojler helyett villanybojlert használunk.

Üzemeltetés módja szempontjából háromféle napelem rendszert különböztetünk meg:

  1. Sziget üzemű működésSziget üzemű” áramtermelés. Ezt tipikusan ott javasolt használni, ahol nincs elektromos hálózat, pl. tanya, lakókocsi, horgászlak… vagy gyakori az áramszünet. Ekkor a megtermelt elektromos energia nagyméretű akkumulátorokban tárolódik. Előnye, hogy akkor is van elektromos áram, ha nem süt a nap, vagy éppen áramszünet van. Hátránya, hogy a felhasználható elektromos energia az akkumulátor kapacitásától függ. Nagy fogyasztókat, mint mosógép, légkondicionáló, elektromos fűtés emiatt igen korlátozottan tud ez a rendszer kiszolgálni. Ráadásul a hagyományos akkumulátorok a folyamatos töltéstől / kisütéstől gyorsan tönkremennek, ezért ide csak szolár akkumulátorokat lehet használni, de így is az akkumulátorokat 8-10 évente cserélni kell, amely jelentősen növeli a fajlagos költséget.
  2. Visszatápláló” rendszernek nevezzük, amikor a közüzemi elektromos hálózatot használjuk tárolóként. Ekkor nem szükséges külön tároló egységről gondoskodnunk, azonban csak ott használható, ahol van kiépített elektromos hálózat. Hátránya, hogy áramszünet esetén mi sem tudunk az energiát vételezni. A napelem rendszer működését itt megtekintheti.
  3. Léteznek még „Hibrid” rendszerek, mely esetben a napcella által megtermelt elektromos energia akkumulátorokat tölt. Amikor az akkumulátorok elérték a teljes töltöttséget, a rendszer átkapcsol a közüzemi elektromos hálózatra. Előnye, hogy minden esetben tudjuk a rendszert használni. Hátránya, hogy a magasabb a fajlagos költségek miatt jelentősen megnőhet a megtérülési idő. Jelenleg Magyarországon az ilyen rendszerek nem engedélyezettek.

Mi lesz a megtermelt árammal?

A napelemek működéseA jelenlegi magyarországi szabályok szerint a „kisméretű erőművek” által termelt áramot a villamos művek kötelezően megvásárolja. Tehát számunkra a villamos hálózat egy tároló, ahova töltjük a felesleget, és ahonnan vesszük az igényeinket.
Ha nyaralunk, a megtermelt áram pénzt termel, ha este megy a számítógép, fogyasztjuk a hálózat energiáját.
Lesz egy olyan villanyóránk, amely méri a fogyasztást is és a termelést is, csak a különbségért kell fizetni.

A napelemek a környezet és a pénztárca őrei

A napelem az egyik leginkább környezetbarát energiaforrás. Semmit sem bocsát ki a környezetbe (zaj, széndioxid, sugárzás, korom, mérgező anyagok, hulladék…). Élettartama rendkívül hosszú, a gyártó cégek 20-25 éves teljesítménygaranciákat adnak, de a valós élettartamot még nem lehet tudni, hiszen a világon elsőként felszerelt napelemek még csak 50-60 éve működnek folyamatosan.
Mivel a világban egyre nagyobb a környezettudatos gondolkodás szerepe, a várható tendencia szerint minél inkább energiatakarékos (vagy akár zéró energiás) egy ház, annál értékesebb lesz. Valószínűleg az energiahordozók ára is nő, a már elhelyezett napelemes rendszer viszont plusz költség nélkül működik.

Mennyire lesz útban a rendszer?

A napelemek másik nagy előnye, hogy pl. családi házon elhelyezése nem zavarja a család életét, nem vesz el semmit az élettérből. A tetőn elhelyezve fel sem tűnik, csak csendben teszi a dolgát. Nincs zaj, nincs karbantartási igény.
Alapanyag szerint többféle napelemet különböztetünk meg:

  • Monokristályos: ez a változat adja a legnagyobb teljesítményt, ellenben ez a legdrágább változat
  • Polikristályos: megfelelő középút az ár és teljesítmény viszonyában
  • Amorf: a legalacsonyabb ár, azonban a teljesítménye is gyengébb

Az, hogy Önnek melyik megoldás a legjobb két lépésben dől el. Első lépésben küldje el nekünk lakása vagy háza adatait, és mi eljuttatjuk Önnek árbecslésünket. Utána megbeszélünk egy személyes helyszíni felmérést, ahol mindent pontosítunk, hogy Ön a végeredménnyel teljesen elégedett legyen. Mert nekünk ez a legfontosabb. (Hiszen ekkor ajánl minket barátainak .)

Mutasd meg másoknak is...