A napelem rendszer működése

Hogyan csinál nekem a napelem este áramot, ha a nap nem akkor süt?

Napelem működéseA napelem működése könnyebben megérthető egy animáció alapján. A napelem akkor termeli az áramot, ha süti a nap, de nem mindig akkor van rá szükségünk. Ez az egyszerű modell viszont segít megismerni a napelemes rendszer energiatermelése és a saját fogyasztásunk kapcsolatát. A rendszer nappal többet termel, este viszont többet fogyasztunk:

Az ábra 24 órán keresztül egy elképzelt ház fogyasztását ábrázolja.

A felső csík a nap óráit mutatja 0-23-ig. Bármelyik órát kiválaszthatja az egér mutatójának a kívánt óra beosztására mozgatásával, és a rendszer egy példával megmutatja, hogy akkor kb. milyen fogyasztás / termelés történik. Természetesen ez soha nem ennyire fekete-fehér, de a működés megértésében sokat segít.

Napelem éjszakaNapelem reggelNapelem délbenNapelem délutánNapelem este
ÜresNapelem éjjel

A napelem működése egy nap folyamán

  • Éjszaka fény hiányában az áramtermelés 0. Ekkor természetesen a fogyasztás is alacsony. Ezt a kis fogyasztást a normál hálózatból veszi fel a rendszer. Ez azonban annyira kis mértékű, hogy azt fel sem tüntettük. (pl. TV készenléti LED, hűtőgép időnként bekapcsol…)
  • A reggeli órákban, amikor a nap még alig-alig süt, kevés a megtermelt energia, de ekkor a fogyasztásunk is általában alacsony. Természetesen nem valószínű, hogy tökéletesen megegyezik a fogyasztás a megtermelt energiával. Ezzel csak azt jelezzük, hogy a termelés itt még nem 100%-os.
  • A déli órákban nagy mennyiségű energiát termel a napelem, a fogyasztásunk viszont általában alacsony, – hiszen ekkor általában az emberek a munkahelyükön dolgoznak, – ezért a megtermelt energiát a rendszer visszatáplálja a (220V-os) hálózatba. Mivel áramra folyamatosan szükség van, ezért azt valaki más majd elhasználja helyettünk. Képzeljük csak el, mi történik, ha pl. 2 hétre elmegyünk nyaralni. Annyi energiát termel ezalatt a napelemes rendszerünk, mely télen akár egy teljes hónapra fedezheti a plusz fogyasztásunkat.
  • Délután már csökken a napfény mennyisége és ezzel együtt a megtermelt energia is.
  • Este naplemente után a termelt energia 0, viszont a fogyasztásunk elég nagy, ezért a hiányzó energiát a 220 V-os hálózatból nyerjük. Ekkor „fogyasztjuk el” annak az energiának az értékét, amit dél körül termeltek a napelemek.

A napelem működése időben tehát független a fogyasztástól.
Ha sikerül pontosan beállítani a rendszert az Önök fogyasztásához, akkor egy év alatt átlagosan akkora energiát termel a rendszer, amekkorát elhasználnak a hálózatból. Ehhez csak arra van szükség, hogy Önök megadják alap adataikat (villanyszámla összege, ház mérete…) és mi elkészítünk egy becslést, hogy mekkora rendszer oldja meg az elektromos ellátásukat.

Mutasd meg másoknak is...