Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?

Először az alapok: mi az a napelem?

Napelem panelMivel még sokan összekeverik ezt a két eszközt, érdemes tisztázni, hogy mindkettő megújuló energiaforrást hasznosít ugyan, de ennek a két szónak teljesen más a jelentése. A felhasználók számára a legfontosabb különbség a napkollektor és a napelem között a végeredmény, vagyis a megtermelt energia. A napelem panel közvetlenül elektromos áramot állít elő amely a legrugalmasabb és bármivé átalakítható energia, a napkollektor pedig meleg vizet termel, ami energiaként kevésbé rugalmasan kezelhető, de a mindennapi életben nagyon fontos.

Elterjedt megoldás, hogy mind a két rendszert feltelepíttetik a házra, (akár utólag is,) hiszen mind a kettő jelentősen csökkenti a költségeket. Egy átlagos ház tetején pedig bőven van akkora szabad terület, hogy ezek az eszközök egymás mellett el is férnek.

Sok esetben ennek azért van jelentősége, mert a házban már meglevő vízmelegítő, fűtő rendszerbe kell bekötni a berendezést, így a kollektor csak modernizálja a meglevő gépészetet.

NapkollektorAmikor a berendezést egy már meglevő házra kell utólag felszerelni, akkor a legnagyobb különbség, hogy a napelemnél pár vezeték elég, ami az inverter segítségével beköti az így termelt energiát a ház elektromos rendszerébe, míg a kollektornál szükséges a vésés, csövezés, a ház átalakítása, a meleg víz tartály, a tágulási tartály, szivattyú és egyéb berendezés elhelyezése. Sok esetben erre nincs is elegendő hely a házban vagy lakásban.

A karbantartási igény is jelentősen eltér, mert a napelemes rendszer nem tartalmaz mozgó, kopó alkatrészt, így a meghibásodás is rendkívül ritka. A kollektoros rendszer fagyveszélyes, a mozgó alkatrészek miatt rendszeres karbantartása szükséges, valamint a működtetése villamos energiát igényel.

Hová szerelhető a napelem panel?

Napelem panel talajra telepítveMivel a napelem napenergia felhasználásával működik, oda kell tenni, ahol süti a nap. A legpraktikusabb erre a háztető, mert nincs útban. Amennyiben a tetőszerkezet formája (pl. tetőtéri ablakok, műholdvevő, kémény, tornyok), vagy a tető fekvése miatt nem alkalmas napelem panel felszerelésére, akkor lehet garázsra, kamrára vagy akár kertre, domboldalra elhelyezett tartószerkezetre szerelni.

Egy dolog számít: süssön rá a nap!

Működik-e a napelem, amikor nem süt a nap?

Mindenképpen, hiszen a szórt fény is termeli az elektromos áramot. Természetesen ekkor kevesebb energia nyerhető belőle, de Önnek úgyis az éves összesített energia mennyisége számít.

Felrakható-e a rendszer már felépült házra?

Persze, hiszen felszerelése nem jár bontással, átépítéssel.

Szinte minden tető héjazatra közvetlenül rögzíthető a napelem rendszer, (cserép, zsindely, korcolt fém, Lindab,) más esetben pedig (négyszögpala) egyéb megoldással kerül fel az eszköz.

Lefedhetem-e a tetőmet cserép helyett napelemmel?

Napelem panel a háztetőn

Igen, már vannak olyan technikák, melyek a ház építésekor a tető szerkezetének megfelelő kialakítása esetén lehetővé teszik a napelem panel fedést. Ennek azonban sok előzetes feltétele van és csak adott méretek esetén működik tökéletesen. Egy már meglevő tető felújításakor, átépítésekor ez nehezen megoldható.

Felszerelésnél vannak-e plusz költségek? (Szerelési díj, Elmű-engedélyeztetés, villanyóra-csere, stb.)

Cégünknél a komplett bekerülési költség mindent tartalmaz.

Hogyan történik az elszámolás az áramszolgáltató felé?

A villanyórát az elektromos művek lecseréli egy újra, ami már nem csak az általunk elfogyasztott elektromos áramot méri, hanem az általunk visszatápláltat is. A kettő eredménye lesz, hogy fizetnünk kell, vagy nekünk fizetnek.

Mi történik felhős időben vagy este? Akkor is lesz energiám?

Természetesen. A napelemes rendszer és a hagyományos 220 V-os külső hálózat együttműködik. Ha a napelem kevesebbet termel, mint amire szükség van, a többit a külső hálózatból kapjuk. Ha többet termel, mint amit elhasználunk, a maradékot a külső hálózatba tölti bele. Mivel folyamatosan 24 órán keresztül szükség van valahol valakinek elektromos áramra, ezért az általunk termelt áramot is valaki elhasználja. Lehet, hogy a közvetlen szomszéd, lehet, hogy egy környezetünkben levő gyár, lehet, hogy a sarki bolt állandóan működő fagyasztószekrénye.

Ha érdekli a napelem működése, akkor nézze meg ezt az ábrát, mely egy átlag nap során mutatja be a napelem rendszer energiatermelését. Hogyan változik a termelés a nap 24 órája során, mikor használjuk a saját magunk által termelt energiát és mikor kapjuk a hálózatból az áramot.

Mi emiatt észre sem vesszük, hogy az az áram, ami a TV-t vagy a számítógépet működteti honnan származik. Egy helyen persze észrevehetjük: a villanyórán. Az óra ugyanis folyamatosan méri, hogy mennyi áramot használunk fel és mennyit termelünk.

Milyen mértékben támogatja az állam a napelemes rendszereket?

Lakossági támogatás legutóbb 2016-ban az Otthon Melege, korábban 2011-ben a ZBR rendszerben volt a napelemekre, amikor általában 55-35%-os vissza nem térítendő támogatást nyújtott az állam, pályázat útján. Az elnyerhető maximális támogatási összeg általában 1,4 millió forint volt.

Ezek a pályázatok általában pár óra alatt elfogynak és előzetes költségei is vannak, melyeket akkor is ki kell fizetni, ha a pályázat nem nyert.

Azóta csak céges és önkormányzati napelem pályázatok voltak.

Meddig működik egy napelem panel?

A gyártók garanciát vállalnak a panelek teljesítményére 25-30 évre, ám ez nem azt jelenti, hogy csak eddig működik. A legrégebbi napelemes rendszerek körülbelül 50-60 éve üzemelnek. A legjobb válasz erre, hogy a rendszer életének végét az jelenti, ha a tulajdonos lecseréli egy újabb, nagyobb teljesítményűre.

Kell-e engedély a napelem telepítéséhez?

A napelem építési engedély nélkül telepíthető. A MVM (Magyar Villamos Művek) hálózatához való csatlakozásnál egy igény/bejelentő- lap kitöltése szükséges, amit az áram szolgáltatójának 50 kW alatt köteles (mint háztartási kiserőmű) elfogadni. Az 50 kW-nál nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítéséhez viszont engedélyt kell kérni az építésügyi hatóságtól, és a területileg illetékes áramszolgáltatót is értesíteni kell.

Milyen napelemes rendszerek léteznek?

Kétféle szakkifejezés van erre: szigetüzemű és visszatápláló. A szigetüzemű azt jelenti, hogy ha nincs a környéken elektromos hálózat, (pl: tanya, szőlészet…) akkor a napelem elő tud állítani áramot az elektromos hálózattól függetlenül. Itt csak az abban az esetben van áram, ha tényleg süt a nap, máskülönben szükségesek akkumulátorok, melyek estére vagy rossz idő esetén is tárolják számunkra az elektromos áramot. A visszatápláló megoldásnál, a napelem panel által megtermelt energiát egy úgynevezett inverter visszatölti az elektromos hálózatba. Ennek előnye, hogy a hálózatban mindig van olyan fogyasztó, aki felhasználja azt a villamosáramot, amit mi megtermeltünk.

Igényel-e karbantartást a rendszer?

Nem, de alkalmanként ajánlott az ellenőrzése. Mint minden berendezésben, a napelem rendszerben is előfordulhatnak hibák, azonban a napelem hibaelhárítás nem mindig igényel műszaki szakembert.

Hogyan védem ezzel a környezetemet?

Fa napelemA napelem az egyik leginkább környezetbarát energiaforrás. Semmit sem bocsájt ki a környezetbe (széndioxid, sugárzás, korom, mérgező anyagok, hulladék…). Élettartama rendkívül hosszú, a gyártó cégek 20-25 éves teljesítménygaranciákat adnak, de a valós élettartamot még nem lehet tudni, hiszen a világon elsőként felszerelt panelek még csak 50-60 éve működnek folyamatosan.

Mivel a világban egyre nagyobb a környezettudatos gondolkodás szerepe, a várható tendencia szerint minél inkább energiatakarékos (vagy akár zéró energiás) egy ház, annál értékesebb lesz. Valószínűleg az energiahordozók ára továbbra is évről évre nő, a már elhelyezett napelem viszont plusz költség nélkül működik.

Több fajta napelemből válogathatok vagy csak egyféle márkát képviselnek?

Cégünk különböző partnerek termékeit értékesíti, de egyedi igényeket is kielégítünk. Ezek magyar, japán, dél-koreai és német termékek.

Mi garantálja, hogy később is visszaveszi az áramot az Elmű?

Az Európai Unió egyre szigorúbb és keményebb szabályokat hoz azért, hogy egyre inkább megújuló energiaforrásokat használjanak a tagállamok. Mivel Magyarország nagyon nagy elmaradásban van ilyen téren, egyre nagyobb lesz a nyomás, hogy több megújuló energiaforrást használjunk. Ez a garancia.

Elbírja-e a tető a napelem panel súlyát?

A tetőket úgy méretezik, hogy vastag hótakaró alatt se omoljanak be. Egy vastag hótakaróhoz képest a napelemek súlya elhanyagolható. Ezt mi az előzetes helyszíni szemle alkalmával mindig szemrevételezzük.

Mi történik jégeső, vagy szélvihar esetén?

A napelem panel biztonsági üveggel vannak ellátva, melyekre a gyártó garanciát is vállal az esetleges jégkár esetén.. A szélvihar ellen a gyári rögzítő keretek védenek.

Mi történik, ha elköltözöm? Vihetem magammal a rendszeremet?

Amennyiben állami támogatást is kapott a rendszer kiépítéséhez, akkor 5 évig azon a házon kell lennie, amelyre a támogatást megigényelte. Ugyanakkor a házat a megújuló energia rendszerrel együtt értékesítve a ház eladási ára lényegesen magasabb lehet. Állami támogatás igénybevétele nélkül, bármikor leszereltetheti és átrakhatja az új épületére a rendszert.

Megéri nekem ez a beruházás, vagy ez egy szép zöld hobbi?

Megújuló energia a tiszta jövő útjaAz utóbbi pár év alatt olyan nagy mértékben csökkent a napelemek ára, hogy ma már a megtérülési idő gyártótól és rendszer mérettől  függően pályázat nélkül is kb. 8 év körül van. Mivel a panelek várható élettartama 40-50 év, emiatt a megtérülés után is még hosszú évekig termeli a rendszer Önnek az áramot.

A családok egyik legnagyobb kiadása a havi rendszeres rezsi. Ennek az energiához kötődő részét egy ilyen rendszer teljesen el tudja tüntetni. Mint főoldalunkon írtuk is, egy napelem rendszer segítségével egy elektromossággal működő fűtés és világítás ingyenessé tehető, ami nagy nyereség a családi kasszának.

Miért minket válasszon?

Azért, mert mi az Ön igényeit felmérve végezzük munkánkat! Korrekt áraink és szakértői hátterünk garanciát ad arra, hogy Ön teljes mértékben elégedett legyen. A helyszíni szemlétől kezdve az állami támogatás megszerzésén és az elektromos szolgáltatóval történő egyeztetésen át a kulcsrakész átadásig, mi mindent elintézünk Ön helyett. Önnek csak bólintania kell!

Mutasd meg másoknak is...