Napenergia, a kimeríthetetlen energiaforrás

Napenergia

A napenergia a megújuló energia egyik ága, ahol az energiatermelés közvetlenül a nap sugárzása segítségével történik.

A két leginkább ismert napenergia hasznosító eszköz a napkollektor és a napelem. A napkollektornál a cél a napsugárzás által nyert hő hasznosítása. A napelem esetében a napsugárzás által elektromos áram termelődik, és a rendszer ezt az áramot hasznosítja. (Persze ezt az áramot bármire felhasználhatjuk, fűtésre, vízmelegítésre, világításra, számítógép, hűtő, mosógép használatára…)

Emiatt az eltérés miatt a két rendszer egy tetőn is tökéletesen „elvan” egymás mellett, hiszen más a rendszerek célja, egyre több tetőn találhatók meg a rendszerek egymás mellé telepítve.

Az emberiség számára a hasznosítása azért lehet jó hosszú távon, mert gyakorlatilag végtelen ideig el tud látni bennünket energiával. Ráadásul a nap az egész emberiség teljes éves energiaigényének megfelelő energiát egy nap alatt besugározza a földre.

Ennek a hatalmas mennyiségű energiának jelenleg csak egy apró töredékét hasznosítjuk.

A napelemes rendszerek energiatermelése ugyan nem 24 órás, de szerencsére pont akkor érkezik a legnagyobb mennyiségű napenergia, amikor a legnagyobb szükségünk van rá. Akkor van a csúcson a napsütés, és így az energiatermelés, amikor a gyárakban és irodákban a legnagyobb az energiaigény. Évszakok szintjén pedig nyáron van csúcson, amikor a légkondicionáló berendezések összességében óriási energiamennyiséget használnak fel.

Az energia eltárolása

A napelem a nap energiájának modern hasznosítási formájaAz energiatárolás megoldására a kutatások folyamatosan zajlanak, hiszen nem csak a családok elektromos árammal történő ellátását oldaná meg egy kis méretű és nagy kapacitású akkumulátor, de teljesen átalakítaná a számítástechnikát, a mobiltelefonokat, és például az autózást is. Képzeljük csak el, hogy milyen lenne egy olyan autót használni, melyet soha nem kell tankolni, mert a tetején levő napelemes rendszer folyamatosan töltené a benne levő akkumulátor rendszert. Az autózás után pedig csak annyi lenne a feladat, hogy ne a garázsba parkoljunk, hanem hagyjuk kinn az autót a napon pár órára.

Ezek a megoldások nem a távoli jövő vágyálmai, mert több országban már engedélyezettek ezek az energiatároló rendszerek. A legismertebb közülük az otthoni használatra készült PowerWall és az ipari felhasználásra is alkalmas PowerPack. Ezekből többet összekötve már országok ideiglenes energiaellátása és energiastabilizálása is megoldható. Az napelemekkel segített elektromos autózás pedig már van ahol törvényi előírás. (Sajnos még nem Magyarországon.)

A nap hatalmas mennyiségű energiát sugároz felénk, egyre fejlődik a technika, hogy ezt egyre nagyobb mértékben hasznosítani is tudjuk. A napelemek így besegítenek az elektromos hálózat terhelésének a csökkentésébe. Ha pedig az energiatárolást megoldjuk, a napenergia akár a teljes energiaigényünket képes lesz fedezni.

Biztonságosabb az energiaellátás napenergia használatával

A napkollektor régóta hasznosítja a nap energiáját

Pár évtizeddel ezelőtt az volt a legnagyobb fenntartás az energiaellátó cégeknél, amikor szóba kerültek a napenergia rendszerek, hogy egyenetlen lesz a termelés, és így az áramszolgáltatás instabillá válik. Németország példája viszont ennek pont az ellenkezőjét bizonyította be. A sok apró napelem rendszer pont akkor termeli a legtöbb energiát, amikor a legnagyobb szükség van rá. Annyira egyenletes ez a termelés az egész ország területén, hogy az energiát nem kell nagy távolságra szállítani. Ezen kívül a sok kis erőmű műszaki szempontból is biztonságosabban lát el bennünket energiával, mint pár nagy erőmű. Hiszen egy nagy erőmű esetleg műszaki hiba miatti kiesése nagy problémát okozhat, míg egy-egy kis erőmű kiesését a tulajdonoson kívül senki sem veszi észre. Ezáltal a teljes rendszer stabilitása jelentős mértékben javult.

Szerencsére nem szükséges elektronikai szakembernek lenni, hogy akár Ön is megismerje a napelem rendszer működését. A lényege úgyis annyi, hogy éves átlagban megtermelje azt az energiamennyiséget, amit a családja egy év alatt el is használ. Tapasztalataink szerint a hétköznapok során el is fog feledkezni róla, hogy a rendszer ott van a tetőn, hiszen nem igényel odafigyelést, gondozást. Amikor mégis szembesül a napelem rendszer létével az a perc lesz, mikor megkapja a nullás villanyszámlát.

Mutasd meg másoknak is...