„Napelemes rendszer” – tudta-e…?

Rekord magas mértéket mutat a napelem panelek újrahasznosítási aránya… Nincs olyan extrém hely vagy időjárás ahol ne állna rendelkezésre a napelemes rendszer energiája. Már a déli sarkon is található napelem rendszer. A megfelelően telepített rendszer pedig még a tornádónak is ellenáll.

…Az egyik legnagyobb mértékben újrahasznosítható és egyben újra is hasznosított hulladéka az emberiségnek a napelem rendszerek paneljei. Az arány majdnem eléri a 100 %-ot. Az újrahasznosítás legnagyobb problémája, hogy nem mennek tönkre elég nagy számban a panelek, ezért kevés a feldolgozható hulladék.

… Ma már olcsóbb egy új napelemes erőmű felépítése, mint egy meglevő szénerőmű működtetése. Ráadásul a szénerőművek működtetése egyre drágább a széndioxid kibocsájtás miatt, a napelemes erőművek pedig egyre olcsóbbak a fejlesztések és az egyre nagyobb mértékű gyártás miatt.

… A napenergia és az akkumulátor technika kombinálása már városok, országok energiahálózatának a működését is képesek kiegyenlíteni és stabilizálni. (pl. Kalifornia, Nagy-Britannia, Ausztrália)

… Jelenleg a legolcsóbb energiatermelést a nap és szélenergia biztosítja. A korábban legolcsóbbnak tartott atomenergia már jelentősen lemaradt. 2020-ban Indiában elérte a rekord alacsony 8 Ft/kWh tarifát is a napelemek által termelt energia költsége.

A napelemek első szerepe a műholdak világűrbeli energiaellátása volt… a napelemek karrierje a műholdakkal indult? Az űrben ugyanis nem volt túl sok lehetőség évtizedekig stabilan árammal ellátni a berendezéseket, ezért gondoltak a nap energiájára. A mai napig a GPS műholdak és űrállomások energiaigényét elsődlegesen napelemes rendszer fedezi. Ettől néznek ki úgy a műholdak, mintha szárnyuk lenne. Ma pedig már ott tartunk, hogy a műholdakkal termelt energia fog ellátni földi városokat energiával.

… a legrégebbi földi napelemes rendszerek a skandináv országokban vannak? Svédország egyik célja, hogy 2040-re az egész ország energiaigényét 100%-ban megújuló energia fedezze.

… Magyarországon az autópályák segélykérő telefonjait és Budapest sebességmérő automatáit apró napelemes rendszerek működtetik?

… Észak-Európában, ahol kevés a napfény, egy egyszintes ház tetejére tízszer annyi energia érkezik, mint amennyi a ház teljes fűtéséhez szükséges?

Napelemes rendszer segíti a Prius légkondicionáló berendezésének az energiaellátását… a Toyota korábbi modelljének, a Prius-nak légkondicionálását az autó tetejére szerelt napelemek biztosítják? Az újabb modell már a napenergia segítségével az akkumulátorokat is tölti.

… Jelenleg a világ legértékesebb autógyártója a Tesla, mely csak elektromos autókat gyárt. Elon Musk másik cége a napelem rendszer gyártó SolarCity segítségével egyre több amerikai nullázza le közlekedési költségeit.

… Magyarországnak is komoly sikerei vannak a napelem meghajtású autók versenyein.

… San Francisco és London buszmegállóiban a kijelző tábláit kis napelemes rendszer működteti?

… hajók és yachtok padlóburkolatát gyakran fedik le csúszásmentes napelem borítással? Így egyúttal az áramellátás is biztosítva van és járni is kényelmesen lehet rajta.

Kizárólag napenergia működteti a Solar Impulse kísérleti repülőgépet… a legelső napcellát 1954-ben a new york-i Bell-Telephone Laboratories cég mutatta be?

… a tisztán napelemek termelte árammal működő repülőgép, a svájci Solar Impulse, emberi pilótával tervezi megkerülni a Földet? Eddig egy Zephír nevű brit robotpilótás repülőgép 54 órát tudott a magasban maradni napelemes működéssel. Folytatás: Azóta ez az út sikeresen véget is ért, a Solar Impulse bebizonyította, hogy a repülésben is van létjogosultsága a napelem rendszer használatának.

… a legelső szolár ház 1956-ban Angliában épült?

… hazánkban a villamosenergia ára 10 év alatt 4,5-szeresére emelkedett? (Egy felszerelt napelemes rendszer már mindig ingyen termeli az energiát.)

Az otthoni napelemes rendszer energiáját a Powerwall eltárolja estére… az 1930-as években Magyarországon mintegy 800 szélmalom őrölte a gabonát?

… Edison bevallotta, hogy az a célja, hogy az áram olyan olcsó legyen, hogy csak a gazdagok használjanak gyertyát.

… Ma már egyre több ország teljes energiaellátását fedezik tiszta, környezetbarát energiatermeléssel, melyben a napelemes rendszer is egyre jelentősebb szerepet játszik. A tiszta energiatermeléssel együtt az akkumulátor technika is olyan ütemben fejlődik, hogy már városok, megyék, országok energiahálózatát is stabilizálhatják.

… A megújulókon alapuló energiatermelés széles körű elterjedésének köszönhetően egyre több helyen és egyre gyakrabban fordul elő a 0, sőt a negatív áram ár.

Tetszettek Önnek a napelemes rendszer érdekességek?

Akkor erre menjen tovább, mert itt találhatók a rendszeresen frissülő, bővülő napelem hírek.

Mutasd meg másoknak is...