Tudta-e, hogy…?

Műhold…a napelemek karrierje a műholdakkal indult? Az űrben ugyanis nem volt túl sok lehetőség árammal ellátni a berendezéseket, ezért gondoltak a nap energiájára. A mai napig a GPS műholdak és űrállomások energiaigényét elsődlegesen napelemes energiaellátással fedezik. Ettől néznek ki úgy a műholdak, mintha szárnyuk lenne. Ma pedig már ott tartunk, hogy a műholdakkal termelt energia fog ellátni földi városokat energiával.

…a legrégebbi földi napelemes rendszerek a skandináv országokban vannak? Svédország egyik célja, hogy 2040-re az egész ország energiaigényét 100%-ban megújuló energia fedezze.

…Magyarországon az autópályák segélykérő telefonjai és Budapest sebességmérő automatái napelemmel működnek?

…Észak-Európában, ahol kevés a napfény, egy egyszintes ház tetejére tízszer annyi energia érkezik, mint amennyi a ház teljes fűtéséhez szükséges?

Prius…a Toyota legújabb modellje, a Prius légkondicionálását az autó tetejére szerelt napelemek biztosítják?

…Magyarországnak is komoly sikerei vannak a napelem meghajtású autók versenyein.

…San Francisco és London buszmegállóiban a kijelző táblákat napelemekkel működtetik?

…hajók és yachtok padlóburkolatát gyakran fedik le csúszásmentes napelemes borítással? Így egyúttal az áramellátás is biztosítva van és járni is kényelmesen lehet rajta.

…a legelső napcellát 1954-ben a new york-i Bell-Telephone Laboratories cég mutatta be?

Napelemes repülőgép, a Solar Impulse…a tisztán napelemekkel hajtott repülőgép, a svájci Solar Impulse, emberi pilótával tervezi megkerülni a Földet? Eddig egy Zephír nevű brit robotpilótás repülőgép 54 órát tudott a magasban maradni napelemes működéssel. Azóta ez az út sikeresen véget is ért, a Solar Impulse bebizonyította, hogy a repülésben is van létjogosultsága a napelemnek.

…a legelső szolár ház 1956-ban Angliában épült?

…hazánkban a villamosenergia ára 10 év alatt 4,5-szeresére emelkedett?

…az 1930-as években Magyarországon mintegy 800 szélmalom őrölte a gabonát?

…Edison bevallotta, hogy az a célja, hogy az áram olyan olcsó legyen, hogy csak a gazdagok használjanak gyertyát.

Mutasd meg másoknak is...